View unanswered posts | View active topics It is currently 29 Mar 2024, 03:26



Reply to topic  [ 4 posts ] 
Någon som ställer mickhöjd med hjälp av tuner? 
Author Message
User avatar

Joined: 16 Mar 2008, 16:06
Posts: 2946
Location: Knivsöder!
Post Någon som ställer mickhöjd med hjälp av tuner?
Läste ett tips om detta och visst, man kan och kanske till och med bör gå efter öronen, men det är samtidigt kul med "mallar" och teorier tycker jag. Det ger bredd.

Hur som så skulle det gå ut på att man sänkte tills dess att tunern visade en stadig ton, där var det lagom. Dvs, den punkt där inte någon stringpull förekommer och du får ut mest sustain.

Vet inte hur det funkar i verkligheten, men kanske är värt att prova. Frågan är hur det funkar med tex en Turbo Tuner. Ska fippla lite med en gura ikväll faktiskt och kanske testar då.

Någon här som använder den tekniken?


04 Jan 2018, 15:00
Profile WWW
User avatar

Joined: 26 Nov 2008, 14:47
Posts: 4555
Location: Northbottom
Post Re: Någon som ställer mickhöjd med hjälp av tuner?
Jag grovjusterar med syn -och finjusterar med hörseln. En exakt finjustering är alltid en dialog; där ägaren själv lirar på instrumentet (spelstil och anslag). I många fall räcker det även om jag får se (inte bara höra) personen ifråga lira i sin "zon".

Jag kan utan det minsta tvekan påstå: Att anpassa olika spelstilar -till teknik: Det funkar inte. Därmed inte sagt att mäta in mickar är en dålig sak.

Det vanligaste felet när det gäller mickjusteringar; är att man försöker justera in micken för ett sound micken i grund inte är designad/byggd för. Ex: man vill att en PAF skall driva stärkaren på samma sätt som Ex Larrys Super Distortion -eller på sättet en aktiv EMG-mick gör.

I mickar handlar det att hitta en balans mellan den elektriska peaken/anslaget -samt den utringande elektriska tonen/sustainen. Detta görs i grund på samma sätt som man stämmer en gitarr i en stämaparat: På rent ljud. Detta låter inte alls svårt när man läser det så här. Men det är det om man inte har rutin på det. Beroende på hur man justerar micken poler; ger HELT OLIKA förutsättningar. Och detta har mer att göra med strängar och spelstil.

Att få hjälp med vad en mick Bör -och bör inte användas till: Kan uppnås genom mätning av tuner. Detta om man vet vad man skall kolla efter. Men då snackar vi inte om stringpull (för att få bäst där; montera ur hela micken) -utan endast för att ge ett hum om att anpassa mickens peak och sustain. Dvs: I den aktuella gitarren med dess aktuella set up; där och då! DÄR kan en mätning hjälpa. Dock kan detta bli en rejäl pina -för de riktigt korkade; som försöker att utöva detta med nydragna strängar. Det skall givetvis mätas med inspelade strängar.

Har man en stämaparat (som inte är helt under isen kvalitetsmässigt) -lär man fortmärka att peaken -är fasen inte lätt att tämja. Och när man känner att man är på väg att lyckas; kommer det låta ganska värdelöst och torrt. Till man lär sig att: Att kombijustera en micks poler -samt höjd samtidigt -påminner om att finstämma ett låsbart svajstall: Det ena man gör påverkar det andra. Nästa grej man lär sig; är att det är en JÄTTEDÅLIG IDÉ -att utgå från det man ser på en original PAF-mick; från back-in-thö-day. -Nej; det funkar inte: Hur man är än försöker undvika det: Är det sina egna öron man måste använda. Det är hur det låter FÖR DIG som är facit: Inte vad alla andra + samtliga appar som finns i världen tillsammans påstår att det är!

Mickar är ENDAST det som förmedlar det som man får ut ur strängarna. Mickar KAN ENDAST låta så bra som kvalitén på strängljudet ur den aktuella gitarren. Om nålen på stämapparaten är orolig -trots att micken är lågt justerad; beror på helt andra saker i instrumentet -än micken man försöker justera. Men ur det som finns tillgängligt i instrumentet i nuläget; borde en mätning ge ett bra ställe att börja finjustera mickarna ifrån.

-Vill minnas att det även finns en app; där man har mätt upp värdena från en original PAF-mick. Lite 'hilarious' -då det mesta av värdena -ur det aktuella soundet; definitivt kommer från andra saker än själva micken. Där för bör vi även fråga oss: Exakt vilka tekniska värden använder och förlitar vi oss på egentligen. Om man kan svara på detta; har man nog öronen för att själv höra; och köra det by-ear. Om man lyckats lära sig att stämma en gitarr utan stämapparat. Hur många gånger fick man hålla på innan man började få koll på det? -Exakt samma sak här. -Do it; -Listen and -learn....


/ Jonken :idea:


04 Jan 2018, 16:44
Profile
User avatar

Joined: 16 Mar 2008, 16:06
Posts: 2946
Location: Knivsöder!
Post Re: Någon som ställer mickhöjd med hjälp av tuner?
Tack för ett seriöst svar! :D

Kommer fortsätta med att gå efter öronen. Brukar i regel justera så nära det går utan att det blir feltoner, stringpull osv, sen sänka tills det låter bra. Sen kolla balansen mellan tjock och tunn E, sen balansen mellan mickarna. Sen efter det lite finjustering till. Funkar bra.

Ibland blir jag dock lite villrådig om vad jag själv tycker är bra och går i baklås, då kan det vara skönt att bryta med något mer teoretiskt för att då finns det något att förhålla sig till. Lite OCD-varning, jag vet, men så är det. Hatar för mycket valmöjligheter. :D :? :D


04 Jan 2018, 16:59
Profile WWW
User avatar

Joined: 26 Nov 2008, 14:47
Posts: 4555
Location: Northbottom
Post Re: Någon som ställer mickhöjd med hjälp av tuner?
Jo; det är ganska lätt att bli "tondöv" -om man håller på länge.

Några bra tips för att kapa tid:

-Börja med att anpassa mickarnas poler för den aktuella radiusen på gitarrens bräda. (Köp såna här om du vill spara tid i början: https://www.gearbest.com/guitar-parts/pp_1059497.html?currency=SEK&vip=1041013&gclid=EAIaIQobChMI65H_rsu-2AIVQSrTCh0ORQWQEAQYAiABEgKWnPD_BwEhttps://www.gearbest.com/guitar-parts/pp_1059497.html?currency=SEK&vip=1041013&gclid=EAIaIQobChMI65H_rsu-2AIVQSrTCh0ORQWQEAQYAiABEgKWnPD_BwE Modifiera dem om nödvändigt -tills du lär dig jobba utan dessa.)

-Lita inte bliint på att fabrikslödda mickkåpor över mickarna -ligger rakt och jämnt emot båda spolarna.

-Lär dig vad din egna sträng typ + tjocklek; innebär för de akustiska ton/peak/sustain skillnader -jämfört mot tunnare och grövre strängar.

-Med OK radius är det bara att ljustera polerna upp eller ner. (Att vrida Ex 1/4, 1/2 -eller hel varv. lika mycket på samtliga poler -behåller radiusen.)

Man ser ofta gitarrer -där någon egen-proffs-amatör justerat ner Ex H/B -polen som fasen. Pay no mind: -Lyssna själv med öronen istället. :wink:


/ Jonken


04 Jan 2018, 17:23
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 39 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.