View unanswered posts | View active topics It is currently 28 Mar 2024, 21:17



Reply to topic  [ 10 posts ] 
Filtrera kantarellsnaps 
Author Message

Joined: 10 Jul 2009, 07:03
Posts: 728
Location: Lysekil
Post Filtrera kantarellsnaps
Japp, jag har gjort något så konstigt som att krydda upp vodka med kantareller.
Inte alls dumt, luktar och smakar just kantarell, tänker gå vidare och försöka lyfta smaken med rönnbär och honung.
Men, jag får den inte att klarna, den är grumlig trots tre filtreringar genom kaffefilter.
Ska jag tvingas acceptera detta eller har någon något tips?

_________________
Mats


08 Sep 2016, 17:44
Profile
User avatar

Joined: 14 Mar 2003, 14:36
Posts: 2333
Location: Varberg
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Aktivt kol är ett beprövat filtreringstips.

_________________
"'scuse me, while I kiss that guy"


09 Sep 2016, 09:35
Profile

Joined: 17 Mar 2007, 18:42
Posts: 309
Location:
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Borde funka med samma sorts klarningsmedel man använder vid öl och vintillverkning. T.ex. gelatin, Irish moss etc. Sök på klarningsmedel, det finns massor.


09 Sep 2016, 15:06
Profile ICQ WWW

Joined: 10 Jul 2009, 07:03
Posts: 728
Location: Lysekil
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Jag undrar om inte aktivt kol tar bort smaken också, men klarningsmedel ska jag ta och kolla upp.
Tack för tipsen

_________________
Mats


09 Sep 2016, 17:26
Profile

Joined: 14 Mar 2011, 21:18
Posts: 2532
Location:
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Matsk wrote:
Japp, jag har gjort något så konstigt som att krydda upp vodka med kantareller.


Innovativt, innovativt, låter riktigt nice...
Själv skulle jag testa (i liten skala) med aktivt kol, vem vet det kanske blir ännu godare?
Du är ju ändå inne på experimentets väg...:)


09 Sep 2016, 18:46
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 05 Sep 2011, 07:49
Posts: 2740
Location: Kalmartrakten SWISH
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Du kan ju alltid börja om på ny butelj, gör egen snapsessens för att sedan använda den till att blanda till angenäm smak. I så fall tänker jag att kantarellerna bör vara i ganska stora bitar och rönnbären kan gott vara hela. Låt stå svalt och mörkt, en del förespråkar att det ska stå ljust så gör vad du känner. Alt från ett par dagar till ett par veckor, provsmaka när du finner att essensen uppnår det du vill. Ev. bottensats och grumlighet bör kunna avskiljas och undvikas vid tappning till ny butelj. Med honungen skulle jag prova att blanda med lite sprit vid sidan av och låta stå någon halvtimme eller längre. Ev. bottensats och grumlighet bör kunna avskiljas ganska enkelt.

Fördelen med att inte krydda direkt i spritflaskan utan att istället göra en essens är att du i större utsträckning slipper partiklar i eldvattnet, vem vill ha sin snap al dente? :wink: Och du styr smakstyrkan samt att du kan kontrollera nivån på ev. honungssötma.

Vad använder du för honung? I detta fall skulle jag prova med någon kvalitativ flytande variant, alternativt koka sockerlag med exempelvis något kryddigt muscovadosocker, tror att det skulle bli helt ok ställt mot rönnbärssmaken.

Se så, sätt igång och modda spriten nu! :wink:

_________________
granis, medlem sedan 2/1 2003, sedan 5/11 2011 som Granis67.

Religion vs fossils. Fossils win.


Last edited by Granis67 on 18 Oct 2016, 21:38, edited 1 time in total.



10 Sep 2016, 19:52
Profile

Joined: 10 Jul 2009, 07:03
Posts: 728
Location: Lysekil
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Jodå, det är så jag har gjort, tre olika flaskor med rönnbär, kantareller och honung i var sin, allt ilagt i kronvodka.
Rönnbärsessensen och honungsditot är det inga problem med, klara och fina, problemet är att kantarellessensen är grumlig, vilket kanske kan förklaras med att svamp innehåller en massa mycket små partiklar, sporer och sånt, som inte gärna låter sig avskiljas.

_________________
Mats


10 Sep 2016, 21:33
Profile

Joined: 05 Sep 2011, 07:49
Posts: 2740
Location: Kalmartrakten SWISH
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
De flesta smakämnen i svamp är fettlösliga så egentligen är det inga problem med att skölja svampen innan och på så vis avlägsna merparten av oönskade partiklar. Tålamod är kanske den viktigaste ingrediensen i snapskrydderiets värld. Förutsatt att fysikens lagar även omfattar kronvodka och "kryddor" så borde essensen med tiden klarna när partiklarna lagt sig på botten och därefter dekantera, så tålamod...tids nog! :P

Beror grumligheten på att alkoholen löst upp svamp och småpartiklar så får jag fundera lite till...tidigt för min trötta hjärna. :wink:

Lägg gärna upp någon bild på kantarellessensen.

_________________
granis, medlem sedan 2/1 2003, sedan 5/11 2011 som Granis67.

Religion vs fossils. Fossils win.


11 Sep 2016, 10:23
Profile

Joined: 05 Sep 2011, 07:49
Posts: 2740
Location: Kalmartrakten SWISH
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Jag skulle använda torkad svamp.

_________________
granis, medlem sedan 2/1 2003, sedan 5/11 2011 som Granis67.

Religion vs fossils. Fossils win.


11 Sep 2016, 10:30
Profile

Joined: 10 Jul 2009, 07:03
Posts: 728
Location: Lysekil
Post Re: Filtrera kantarellsnaps
Så hur blev den då?
Färdig men inte klar kan man väl säga. Trots ytterligare filtreringar blev den en bra bit från kristallklar, men den fick duga som den blev.
Jag fyllde på med rönnbärsessens tills rönnbärssmaken började framträda och tillsatte därefter en gnutta honungsessens.
Snapsen serverades på Lysekils dödgrävares årliga kräftskiva och utföll till full belåtenhet, mild men smakrik.
Så till nästa gång ska jag låta den få mer tid på sig, men smakmässigt är det ändå en snaps jag kan rekommendera

_________________
Mats


14 Oct 2016, 17:28
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.