View unanswered posts | View active topics It is currently 28 Mar 2024, 15:38



Reply to topic  [ 48 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Stämma munspel? 
Author Message
User avatar

Joined: 16 Apr 2009, 09:12
Posts: 355
Location: Malmö
Post 
Det sitter ett ljudkort i datorn och det finns en mickingång till ljudkortet. Sitter oftast på baksidan av datorn. Om du endast har ingången till ljudkortet på baksidan av datorn, finns frontmatade enheter också som har ingångar som passar mickens kontakt, men ingångarna på baksidan av datorn är mindre och du får då skaffa en adapter som förminskar mickens kontakt till en som passar i ljudkortets ingång. Kan köpas i alla datoraffärer till en låg kostnad.
Avseende stämton för att justera strobo soften kan man köpa en stämgaffel i musikaffären för mycket blygsam kostnad.
Avseende verktyg för arbetet kan du förslagsvis använda ett vanligt bladmått som du köper i en biltillbehörsaffär, Mekonomen eller liknande. X-acto sanding stick köper du i en hobbyaffär för 60:-. Trekantsfilen bör man satsa en slant på eftersom de som säljs i "kit" som nålfilar har alldeles för grov huggning. Men en järnhandlare kan betälla hem en lämplig Bachofil utan problem. Sedan har du de verktyg som du behöver för att stämma spelen.

Jag måste berätta att jag nu har anslutit mig till en sajt där jag kan videochatta med upp till 6 deltagare per gång! Det enda som krävs är attni har en enkel webkamera (under 200:-) ansluten till datorn. Därefter ger ni mig er e-mailadress. Jag bjuder sedan in er till ett chattrum som jag kallar Customizing Room. Ingen behöver installera någon mjukvara i datorn utan bara klicka på länken ni fått av mig i ert e-mail. Därefter kommer ni till en inloggningsbild där ni anger ert namn och sedan klickar på knappen. Då kommer ni in i chattrummet där ni ser mig på bild, kanske de andra deltagarna ochså det har jag inte kläm på ännu, eller om det bara är jag som ser alla deltagarna. Spelar ingen roll eftersom alla kan tala med varandra och jag kan demonstrera olika tekniker, stämning etc i praktiken. Låt mig veta om ni är intresserade av detta genom att skicka ett e-mail till info@masterharp.com och anmäl ert intresse. Därefter förbereder jag det jag ämnar visa och demar detta och ni ställer frågor efterhand! Suveränt är det!

Bästa hälsningar
Dick


19 Apr 2009, 22:24
Profile WWW

Joined: 09 Mar 2009, 08:46
Posts: 813
Location: Västkusten
Post 
Tar mig här friheten att lägga upp en konversation som jag hade med Dick som jag tror att fler kan ha nytta av.
Mina frågor.
Jag undrar om man skall tanka hem standard versionen av strob soft programmet? Vidare var jag och beställde en fil i järnaffären men det tar ett par dagar innan den är på plats sen har jag pratat med databutiken som menade att man skall satsa på en självfokuserande kamera och då landade man på en dryg femhundring. Du får nog ge mig en vecka innan jag är helt förberedd. Har funderat på värmetricket, har du testat att lägga plattorna i ugnen? Borde väl fungera va? Hur gör du med micken, jag har en sångmikrofon men på den är det XLR och om jag skall kunna få in den signalen i datorn så behöver jag adapter XLR i ena ändan och pluttig datakontakt i den andra vilket visade sig vara svårt. Jag har en mick i mitt headset men funkar det att kalibrera programmet med?

Dicks svar.

Jag tror att det måste vara Strobo DeLuxe versionen eftersom vi behöver skapa egna stämningar i programmet, vilket jag inte tror går att göra i standardversionen. Dessutom för alla tonarter vi önskar att stämma i. Om jag läser rätt så är det endast den versionen som möjliggör att sätta upp egna stämningar. Tyvärr! Jag har själv DeLuxe versionen. Det kan verka "för mycket" att köpa strobo soften eftersom vi som munspelare inte använder alla finesser som finns inbyggda för gitarr osv. Men vi får en stämmare som klarar allt när vi ställt in den och till ett överkomligt pris jämfört med petersons övriga stämmare. Dessutom är det faktiskt väldigt bekvämt att använda datorn när du väl fått kläm på hur man ställer in de personliga "temperamenten". Där finns möjligheter som inte finns på övriga stämapparater, nämligen att öppna flera "stämfönster" samtidigt på skrivbordet. I och med detta så kan vi munspelare exempelvis ha tonerna C E G öppna samtidigt och kolla hur de stämmer inbördes, för att inte tala om när man satt kåporna på hur det plötsligt kan ändra sig lite, men då kan man direkt se vilken tunga som skall justeras. Slutresultatet blir ju ett perfekt klingande spel även fullt monterat! Jag hade förmånen att delataga i Joe Filiskos workshop i "moddning" i Trossingen 2003 under 4 timmar. Han sa vid ett tillfälle om sin egen stämning " Jag är fanatisk med mina egna spel". Fanatisk är ett starkt ord, men om du söker på YOuTube på Joe Filisko och lyssnar på klangen i hans munspel förstår du vad som skiljer ....

Det blir nog bra med en billigare webkamera , det har jag själv och det fungerar jättefint.

Det fungerar säkert att ha ugnen på ca 30 grader om det går att ställa så lågt, och ha denna som "plattvärmare".

Avseende mick, så bör en billig datormikrofon fungera för ändmålet, utan omväg över adaptrar, Det var jag som tänkte på min AKG 1000 mick som jag använder. Men jag har ett frontmatat ljudkort där mickingången är standard tele. Det viktigaste är att man kalibrerar ljudkortet och inte låter sig luras av att det inte behövs, för det gör det. Har man ett billigare ljudkort monterat i datorn så är det tvunget att kalibrera signalen. Därefter behövs det aldrig göras mer.

Bra att du kunde beställa en liten trekantsfil, du kommer att märka skillnaden att jobba med en sådan i stället för en"clas ohlson variant".

Avseende tiden så har jag inga som helst problem med att vänta, det är helt lugnt! Ta din tid till att skaffa grejor, installera mjukvaror och göra dig hemmastadd med programmet osv. Behöver du hjälp att ställa in "temperamenten" i datorn får du säga till. Då kan vi ta inställningarna över video, det är enklast.

Ja det är en del grejor som är "måsten" plötsligt när man vill ge sig på det här, men det lönar sig kan jag lova. Efter en tid kommer du att "kräka" när du hör ett ostämt munspel!

Hör av dig när du vill och ta allting i din takt. Det kostar ju lite pengar initialt och de skall fram ochså ...


J Hörnfeldt
AKA Harmonica Slim


21 Apr 2009, 13:38
Profile

Joined: 09 Mar 2009, 22:53
Posts: 64
Location:
Post 
Någon grävde av vår bredbandskabel i påskas så nu har jag lite att ta igen. Jag hänger på stämmningsrejset men behöver lite tid att komma ikapp. Mycket bra jobbat/janne


21 Apr 2009, 20:20
Profile ICQ YIM WWW
User avatar

Joined: 16 Apr 2009, 09:12
Posts: 355
Location: Malmö
Post 
Hej igen ...
Efter att ha funderat på effekten av att förmedla stämingsprocessen enbart i text, så tror jag att det kan avskräcka flera munspelare från att ge sig på det här. Av den anledningen har jag beslutat mig för att göra ett antal 5 minuters vidoes där jag går igenom processen steg för steg, med början på vilket program man kan använda, skillnaden mellan en analog strobo stämmare vs en digital, fördelar och nackdelar osv. Nästa video bör handla om lämpliga verktyg osv. Därefter steg ett,två etc. Det kommer att förenkla för alla eftersom ni kan köra vidoen om och om igen. Jag är fortfarande öppen för videolektioner som jag nämnt tidigare! Jag kommer att publicera videosviten på min hemsida för nedladdning mot en blygsam kostnad.

Bästa hälsningar
Dick Sjöberg


21 Apr 2009, 20:24
Profile WWW

Joined: 12 Apr 2009, 18:08
Posts: 525
Location:
Post 
Kanon grym grej med korta videos! När tro du att du börjar sälja dom? Micha.


21 Apr 2009, 21:15
Profile ICQ YIM WWW
User avatar

Joined: 25 May 2008, 07:39
Posts: 1073
Location: ENKÖPING C
Post 
Tror jag beställer min StroboSoft från "Tysken" men vad är (gör) en Exacto Sanding Stick? Finns det något alternativ? Bor i byhåla som inte har hobbybutik! Musik Affär som inte har Toolkit!

Video snuttar är en mycket bra ide!


21 Apr 2009, 21:25
Profile WWW

Joined: 09 Mar 2009, 08:46
Posts: 813
Location: Västkusten
Post 
En sanding stick ser ut ungefär som en penna med ett smalt ihoplimmat sandpapper runt. Är till för att finslipa med. En del av de verktyg som man behöver får man tillverka själv när man meckar munspel men en sanding stick kan du säkert hitta på nätet, Googla och du skall finna!

J Hörnfeldt
AKA Harmonica Slim


21 Apr 2009, 22:48
Profile
User avatar

Joined: 16 Apr 2009, 09:12
Posts: 355
Location: Malmö
Post 
Ett sanding stick finns att köpa på http://www.harponline.de.Du kan väl be någon släkting eller någon som bor mer "centralt" att köpa ett sådant till dig.

Dick SJöberg


21 Apr 2009, 23:12
Profile WWW
User avatar

Joined: 25 May 2008, 07:39
Posts: 1073
Location: ENKÖPING C
Post 
Tack!
Nu ser jag vad Sanding Stickan är för en pryl! Trodde det var typ en slipsten.

På mitt ganska nya Pro Harp så fungerar inte draw2
Antingen blir det bara luft eller låter den som en brunstig älg.
Öppnar eller stänger tungan och när jag får en ren ton så håller den typ en låt. Sedan samma problem!
Är det tungbyte som gäller?

Trodde aldrig jag skulle lära mej böja ner draw 1.
Inte samma teknik jag använt på draw 6 som alltid funkar.
Men nu äntligen satt den där för ett par kvällar sedan.
Och med den nya tekniken så fick jag ju massa nya toner i dom andra hålen. Men vill inte påsta att det är så lätt att få till det i ett sammanhang. Övar vidare!!

Edit: (Se nedan) Jo då! Adam Gussow stötte jag på veckan innan vi började diskutera här på BOJEN så det kom ju lägligt. Har sedan dess kämpat med blues stilen. Spelar mycket med hållare runt hals och gitarren i knät. Är ju inte riktigt samma sak som blues stylen =) Men även som trubadur behövs det STÄMDA MUNSPEL!!


22 Apr 2009, 07:36
Profile WWW

Joined: 09 Mar 2009, 08:46
Posts: 813
Location: Västkusten
Post 
Hej Bluesman, har du hittat Adam Gussow på You Tube ännu? Han går under benämningen Kudzurunner. Bara att printa i sökrutan då du får upp tubsdidan. Jag ber om ursäkt för att detta hade väldigt lite med stämning att göra, var inte meningen att stjäla någons (Arne) tråd.

J Hörnfeldt
AKA Harmonica Slim


22 Apr 2009, 08:29
Profile
User avatar

Joined: 16 Apr 2009, 09:12
Posts: 355
Location: Malmö
Post 
Tag av kåporna och skruva loss dragplattan. Sätt en liten bordslampa framför dig på platsen du sitter vid, tag ett vitt A4 papper och lägg det framför lampan, rikta ljuset mot papperet. Håll plattan framför dig, med tungorna vända mot dig, och centrera hål två så att fokus ligger mitt i spåret i hål två. Nu kommer du att se klart och tydligt om tunga två ligger till vänster eller till höger i spåret och orsakar "brölet". Tryck ned tungan mot plattan lite försiktigt medan du kollar hur tungan rör sig på sin väg genom genom spåret. Ligger den an mot en av spårsidorna? Då måste tungan centreras så att den ligger helt centrerat i spåret. Detta är en vanlig orsak till att man får dålig respons, eller oljud i munspelet.

Dick Sjöberg


22 Apr 2009, 11:14
Profile WWW
User avatar

Joined: 16 Apr 2009, 09:12
Posts: 355
Location: Malmö
Post 
Micha - Jag kommer att göra den första videon mycket snart, skall bara inhandla en mer avancerad webkamera som återger vidoen superskarpt. Jag har en hel del att stå i med att bygga customspel, tillverka customkroppar och annat men under tiden jag håller på med vardagen så skall förbereda mig genom att tänka ut hur jag skall presentera det hela. Jag meddelar självklart när det är klart.

Jag kan också berätta att jag sedan en tid tillbaka påbörjat en sk e-book som handlar om modifiering av munspel, den är mycket detaljerat beskriven och innehåller text, foton, videos etc. Det är ett projekt som sannolikt tar detta året innan jag kan publicera den för nedladdning. Den kommer att vara tillgänglig såväl på svenska som på Engelska. Skälet att skriva en sådan är helt enkelt att jag vill förmedla mina kunskaper medan jag fortfarande känner för det jag håller på med, om några år kanske man inte vill hålla på med det här längre ...


22 Apr 2009, 13:32
Profile WWW

Joined: 09 Mar 2009, 08:46
Posts: 813
Location: Västkusten
Post 
Skall härmed få lov att meddela att jag för första gången i mitt liv lyckats byta tunga på ett munspel. Det var mitt evenstämda GM i A som hade en icke helt fungerande femte tunga. Numera utbytt och det sitter en skruvad tunga istället. Köpte upp mig på lite prylar från tysken (harponline.de) sen var det bara att börja mecka. Nu stämmer spelet bra men jag är inte helt nöjd med spelbarheten så det är bara att gå tillbaks till gruvan och göra om, måste ha missat nåt. Det är förmodligen inte så begåvat att sitta och pilla med sånt här när klockan är tre på natten[;)]

J Hörnfeldt
AKA Harmonica Slim


12 May 2009, 10:56
Profile

Joined: 09 Mar 2009, 17:33
Posts: 2462
Location: Karlshamn
Post 
jhornfeldt wrote:

Skall härmed få lov att meddela att jag för första gången i mitt liv lyckats byta tunga på ett munspel. Det var mitt evenstämda GM i A som hade en icke helt fungerande femte tunga. Numera utbytt och det sitter en skruvad tunga istället. Köpte upp mig på lite prylar från tysken (harponline.de) sen var det bara att börja mecka. Nu stämmer spelet bra men jag är inte helt nöjd med spelbarheten så det är bara att gå tillbaks till gruvan och göra om, måste ha missat nåt. Det är förmodligen inte så begåvat att sitta och pilla med sånt här när klockan är tre på natten[;)]

J Hörnfeldt
AKA Harmonica Slim

För att halka in på nåt helt annat, ursäkta Arne! Har du provat den Delayen som Harponline saluför? [8D]

Blow On!


12 May 2009, 11:17
Profile WWW
User avatar

Joined: 16 Apr 2009, 09:12
Posts: 355
Location: Malmö
Post 
jhornfeldt - det var mycket glädjande att höra! Problemet med "responsen" är ganska enkelt att åtgärda. För det första, kontrollera att tungan löper parallellt med plattan,om inte justera den så att den ligger "noll" vid niten och därefter reser sig svagt mot spårets övre kant. Nu har du grundinställt tungan. Kontrollera därefter, genom att pressa tungan sakta genom spåret för att se om den "dippar" på mitten eller att den inte har en förhöjning. Tungan MÅSTE stänga som en "dörr" sett från niten och framåt, därefter avslutar du genom att ställa kurvaturen. Tryck ned tungan väldigt lätt med tummen (från niten och ca 60 % framåt av tungans längd), för därefter in ett 0.05 bladmått på undersidan av tungan och vinkla det svagt uppåt för att åstadkomma en lätt förhöjning på tungspetsen. Nu har du ställt kurvaturen. Till sist reedgappa tungan.

Sjoeberg


12 May 2009, 11:51
Profile WWW
User avatar

Joined: 16 Apr 2009, 09:12
Posts: 355
Location: Malmö
Post 
Har förresten redan gjort den första videon och lagt denna i en Ebook. Första videon handlar om Embossing. Videon är ca 5 minuter lång. Jag kommer att lägga upp hela serien på´min hemsida för nedladdning mot en blygsam kostnad. På så sätt behöver man bara ladda ned de moddningsvideos man är intresserad av. Ebooken är låst till EN dator och öppnas med en kod som jag tillhandahåller efter köp. Eboken innehåller en egen webbläsare (ungefär som windows explorer) och kan öppnas helt oberoende. Det är inte heller möjigt att kopiera videon eller andra texter i dokumentet, detta för att undvika att innehållet hamnar som gratisversioner på internet.

Jag meddelar så klart när första videon är tillgänglig.

Sjoeberg


12 May 2009, 12:03
Profile WWW

Joined: 12 Apr 2009, 18:08
Posts: 525
Location:
Post 
Hej! Vad kul,ser verkligen fram emot dina videos!!/Micha.


12 May 2009, 19:09
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 01 Jan 2008, 18:58
Posts: 1476
Post 
Bra grej för mig med 3-skift. Då kan man kolla och fixa när man vill.


http://www.brosbrothers.se


13 May 2009, 17:02
Profile WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 48 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.