View unanswered posts | View active topics It is currently 23 Nov 2017, 13:03



Reply to topic  [ 25 posts ] 
Interface tillsammans med en preamp. 
Author Message

Joined: 23 Jul 2008, 19:13
Posts: 907
Location:
Post Interface tillsammans med en preamp.
Mitt interface (Roland duo capture AU 22) har rätt bra preamps, men jag funderar på att skaffa en extern från Golden age project för att få lite mer karaktär på ljudet. Är det någon av er som brukar kombinera ett interface med preamp? Färgar ljudet från den interna preampen ljudrt från det externa enheten så mycket att det inte är lönt?


09 Nov 2017, 20:03
Profile ICQ YIM WWW
User avatar

Joined: 27 Dec 2007, 16:22
Posts: 2231
Location: växjö
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Det är säkert vanligt att folk gör så, men jag har aldrig fattat vad man skulle vinna på det! Ska det vara aktuellt så skulle jag i så fall vilja ha möjligheten att gå förbi den interna preampen, tex genom att gå in i en "insert" på interfacet.
Sen är vi ju där i dag att i dom flesta DAW finns det riktigt bra emuleringar av analoga mixerbord, bandspelare och outboard-effekter.

_________________
pudas


09 Nov 2017, 23:06
Profile
User avatar

Joined: 04 May 2008, 18:00
Posts: 2592
Location:
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Koppla den på line in så är det bara att köra. En bra mick preamp kan göra kul saker med ens inspelningar. Det är bara att prova sig fram. Om det inte passar dig så är det bara att sälja vidare GAPs prylar är populära och billiga så de går alltid att sälja. Men glöm inte att ha kul mick (eller mickar). Det är ännu viktigare.


09 Nov 2017, 23:56
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 06 Jan 2010, 16:20
Posts: 3656
Location: Boden Norrbotten
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
En av de saker som kostar i en modern studio är preamps och som någon var inne på att nsert är ett bra sätt att komma in i signalkedjan. Man får vad man betalar för när det gäller preamps men finns fynd i begat tillstånd exempelvis m Audio tampa som säljs för nån tusing.
I dit fall skulle ja hellre satsa på en multicompressor typ TC Tripple C för förutom att den fixar comprimering som är primärt viktigt så funkar en multibandscompressor så att den är ett slags EQ och när den levererar signalen vidare också som en preamp. Grymt på allt vad gura och bas heter men också sång får sig en behandling.

_________________
Det är aldrig försent att ge upp


10 Nov 2017, 02:35
Profile WWW

Joined: 25 Mar 2014, 19:33
Posts: 708
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Idén är ju bra men jag skulle hellre lägga pengarna på ngn. plugg som emulerar nåt gammalt neve eller liknande. Billigare, samt att om du ska hitta en preamp som gör detta snyggt å vettigt samt att du kommer höra skillnad. Ja då pratar vi mycket pengar.


10 Nov 2017, 08:04
Profile
User avatar

Joined: 09 Dec 2007, 23:13
Posts: 9892
Location: I skogen utanför Göteborg
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
En preamp gör rejäl skillnad, definitivt värt att knuffa in ganska mycket pengar i (vilken beror dock rätt mycket på ljudkälla och mick, somliga mickar blir inte skoj i en preamp där en annan mick blir guld). En plugg, som många tipsar om, är långt ifrån samma sak.
Jag har jämfört UAD (av många, inkluderat mig, ansett som de bästa preamp pluggarna i värden) och en analog av samma modell och det är inte samma sak.

Men, i din situation kommer det inte att bli något bättre, av anledningen att du kommer att behöva koppla en preamp in i en preamp.
På i princip alla ljudkort (nog alla förutom riktiga värstingar) på marknaden går det inte att koppla ur eller bypassa den interna preampen (oberoende av om du kör line, insert eller hur du kopplar). Det går inte ens på ganska dyra kort som universal audio apollo serie.

I ditt fall skulle ett ljudkort med en bättre preamp (till exempel ovan nämnda Apollo serie) vara en bättre affär.

/Magnus

_________________
"Playing guitar really helps your guitar playing"


10 Nov 2017, 09:49
Profile WWW
User avatar

Joined: 04 May 2008, 18:00
Posts: 2592
Location:
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Magnus Olsson wrote:
Det går inte ens på ganska dyra kort som universal audio apollo serie
/Magnus


Det stämmer inte riktigt, i alla fall inte på de aktuella modellerna. I fallet med Apollo 8 och 8P kan man gå förbi helt och hållet och fallet med Apollo Twin TB så väljer man emellan line in och mic pre, så även där slipper man att gå via en strypt mickpreamp som man måste gör på många ljudkort och ADAT-onterface. T ex mina Focusrite Octapre/Octopre LE och mitt Steinberg MR816 CSX. Att gå via ett extra buffersteg/linesteg är ingen större kompromiss utan det funkar fint om man vill köra Apollo Twin med lite tyngre externa mic-preampar. (Japp, jag kör också på Apollo Twin TB numera och tog reda på ovanstående innan jag köpte det.)

/CM


10 Nov 2017, 19:06
Profile ICQ YIM WWW
User avatar

Joined: 09 Dec 2007, 23:13
Posts: 9892
Location: I skogen utanför Göteborg
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
CarlM wrote:
Magnus Olsson wrote:
Det går inte ens på ganska dyra kort som universal audio apollo serie
/Magnus


Det stämmer inte riktigt, i alla fall inte på de aktuella modellerna. I fallet med Apollo 8 och 8P kan man gå förbi helt och hållet och fallet med Apollo Twin TB så väljer man emellan line in och mic pre, så även där slipper man att gå via en strypt mickpreamp som man måste gör på många ljudkort och ADAT-onterface. T ex mina Focusrite Octapre/Octopre LE och mitt Steinberg MR816 CSX. Att gå via ett extra buffersteg/linesteg är ingen större kompromiss utan det funkar fint om man vill köra Apollo Twin med lite tyngre externa mic-preampar. (Japp, jag kör också på Apollo Twin TB numera och tog reda på ovanstående innan jag köpte det.)

/CM


Med twin korten går det inte att koppla förbi preamp med att välja line (eller något annat).
Många säljare i Sverige (och importören) sa att det gick men det går inte enligt tillverkaren (som jag pratat massor med).
Enda vägen förbi är optisk in.

8an har jag inte kollat lika noga, bara utgick från att det är samma där.

Jag köpte kortet för att det skulle gå och det var den info jag fick då.

/Magnus

_________________
"Playing guitar really helps your guitar playing"


10 Nov 2017, 19:16
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
CarlM wrote:
Magnus Olsson wrote:
Det går inte ens på ganska dyra kort som universal audio apollo serie
/Magnus


Det stämmer inte riktigt, i alla fall inte på de aktuella modellerna. I fallet med Apollo 8 och 8P kan man gå förbi helt och hållet och fallet med Apollo Twin TB så väljer man emellan line in och mic pre, så även där slipper man att gå via en strypt mickpreamp som man måste gör på många ljudkort och ADAT-onterface. T ex mina Focusrite Octapre/Octopre LE och mitt Steinberg MR816 CSX. Att gå via ett extra buffersteg/linesteg är ingen större kompromiss utan det funkar fint om man vill köra Apollo Twin med lite tyngre externa mic-preampar. (Japp, jag kör också på Apollo Twin TB numera och tog reda på ovanstående innan jag köpte det.)

/CM


Håller helt med , line in på ett ljudkort går inte genom någon micpreamp normalt sett
Och även om det skulle vara så på någon modell så kan preamp in i en annan preamp
ge ett bättre och iaf annorlunda resultat.
Bra mickar och framförallt bra mickplacering är nog den allra viktigaste komponenten samt
att man vet hur instrumentet/rösten låter i original, både för ev autensitet eller skuvade soundperversions.

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 19:21
Profile WWW
User avatar

Joined: 09 Dec 2007, 23:13
Posts: 9892
Location: I skogen utanför Göteborg
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Bapman wrote:
CarlM wrote:

Det stämmer inte riktigt, i alla fall inte på de aktuella modellerna. I fallet med Apollo 8 och 8P kan man gå förbi helt och hållet och fallet med Apollo Twin TB så väljer man emellan line in och mic pre, så även där slipper man att gå via en strypt mickpreamp som man måste gör på många ljudkort och ADAT-onterface. T ex mina Focusrite Octapre/Octopre LE och mitt Steinberg MR816 CSX. Att gå via ett extra buffersteg/linesteg är ingen större kompromiss utan det funkar fint om man vill köra Apollo Twin med lite tyngre externa mic-preampar. (Japp, jag kör också på Apollo Twin TB numera och tog reda på ovanstående innan jag köpte det.)

/CM


Håller helt med , line in på ett ljudkort går inte genom någon micpreamp normalt sett
Och även om det skulle vara så på någon modell så kan preamp in i en annan preamp
ge ett bättre och iaf annorlunda resultat.
Bra mickar och framförallt bra mickplacering är nog den allra viktigaste komponenten samt
att man vet hur instrumentet/rösten låter i original, både för ev autensitet eller skuvade soundperversions.


Trots extremt mycket letande har jag inte hittat ett enda (förutom dyra proffs kort, som aldrig är två in/två ut).
Vilka kort tänker du på?

/Magnus

_________________
"Playing guitar really helps your guitar playing"


10 Nov 2017, 19:31
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
De flesta ljudkort jag jobbat med tex AM III har två in två ut & optisk , inga micpreampar. ( bästa ljudkort hittills )
, de flesta 8 eller 16 in/ ut Usb / FW / thunder etc , har line ingångar som inte passerar nån micpreamp.
Jag vet inte varför nån line in skulle passera nån micpreamp.
Menar du att micpreampen skulle vara aktiv även på line ingången ?
Isf varför ? Är uppriktigt nyfiken , påstår inte att du har fel

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 20:19
Profile WWW
User avatar

Joined: 09 Dec 2007, 23:13
Posts: 9892
Location: I skogen utanför Göteborg
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Bapman wrote:
De flesta ljudkort jag jobbat med tex AM III har två in två ut & optisk , inga micpreampar. ( bästa ljudkort hittills )
, de flesta 8 eller 16 in/ ut Usb / FW / thunder etc , har line ingångar som inte passerar nån micpreamp.
Jag vet inte varför nån line in skulle passera nån micpreamp.
Menar du att micpreampen skulle vara aktiv även på line ingången ?
Isf varför ? Är uppriktigt nyfiken , påstår inte att du har fel


Jag har ingen aning om varför den är aktiv även på line ingången, bara att den är det.
En förklaring jag fått är att det är kombi ingångar där allt efter själva kontakterna går till samma delar.
Troligen är allt en kostnadsfråga.
Kanske utgår de ifrån att nån som köper consumer kort ändå inte har några bra externa preamp, vet inte, bara en gissning.

Men jag har pratat med massor av tillverkare, Focusrite, UA osv osv.
Alla under 10k, 2in och 2ut, jag kollat har varit så.

/Magnus

_________________
"Playing guitar really helps your guitar playing"


10 Nov 2017, 20:27
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Ok, det är ju möjligt att man inte kopplar förbi micpreampen på billigare 2/2 ljudkort även om det verkar absurt.
I vilket fall borde en nedvriden till linenivå micpreamp färga avsevärt mindre än när den är uppdragen till micnivå.

Och det finns ju flera kort med tex 8 in 4 med micpreamp och 4 line , runt nån tusing eller så.
där kan man ju inte klämt in 8 preampar på jävelskap

Focusrite scarlett tex.

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 20:36
Profile WWW

Joined: 23 Jul 2008, 19:13
Posts: 907
Location:
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Många intressanta svar och funderingar!

Mitt största problem när jag spelar in är att basens pick ups är oerhört dynamiska. Därför kan volymen skifta väldigt mycket beroende på anslag och en preamp kanske kan åtgärda det.

Det jag är ute efter är GAPs produkters varma vintage-sound och möjligheten att få till ett överstyrt sound genom att vrida upp enhetens gain.


10 Nov 2017, 20:46
Profile ICQ YIM WWW
User avatar

Joined: 09 Dec 2007, 23:13
Posts: 9892
Location: I skogen utanför Göteborg
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Bapman wrote:
Ok, det är ju möjligt att man inte kopplar förbi micpreampen på billigare 2/2 ljudkort även om det verkar absurt.
I vilket fall borde en nedvriden till linenivå micpreamp färga avsevärt mindre än när den är uppdragen till micnivå.

Och det finns ju flera kort med tex 8 in 4 med micpreamp och 4 line , runt nån tusing eller så.
där kan man ju inte klämt in 8 preampar på jävelskap

Focusrite scarlett tex.


Inte på dem heller, vad det verkar.
De skriver själv så här.
Due to the transparent nature of our preamps, however, this does not colour the signal. On Clarett/Red interfaces, we would recommend switching 'Air' mode off if you wish to get the most transparent signal possible.

/Magnus

_________________
"Playing guitar really helps your guitar playing"


10 Nov 2017, 20:48
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Magnus Olsson wrote:
Bapman wrote:
Ok, det är ju möjligt att man inte kopplar förbi micpreampen på billigare 2/2 ljudkort även om det verkar absurt.
I vilket fall borde en nedvriden till linenivå micpreamp färga avsevärt mindre än när den är uppdragen till micnivå.

Och det finns ju flera kort med tex 8 in 4 med micpreamp och 4 line , runt nån tusing eller så.
där kan man ju inte klämt in 8 preampar på jävelskap

Focusrite scarlett tex.


Inte på dem heller, vad det verkar.
De skriver själv så här.
Due to the transparent nature of our preamps, however, this does not colour the signal. On Clarett/Red interfaces, we would recommend switching 'Air' mode off if you wish to get the most transparent signal possible.

/Magnus


Det är väl min uppfattning om deras preampar också
men jag menade tex focusrite scarlett 18i8
då har man ju både preampar och rena line in för billig peng
och liten storlek med bra kvalitet

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 21:15
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Renfield wrote:
Många intressanta svar och funderingar!

Mitt största problem när jag spelar in är att basens pick ups är oerhört dynamiska. Därför kan volymen skifta väldigt mycket beroende på anslag och en preamp kanske kan åtgärda det.

Det jag är ute efter är GAPs produkters varma vintage-sound och möjligheten att få till ett överstyrt sound genom att vrida upp enhetens gain.


Nu har jag inte testat ditt ljudkort men i min erfarenhet så är det sällan något problem att fixa i mix
om preampen är transparent och mickningen är bra.

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 21:18
Profile WWW

Joined: 23 Jul 2008, 19:13
Posts: 907
Location:
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Jag kör basen direkt in i ljudkortet. Det har blivit en del redigering i efterhand för att få rätt på ljudvolymen.


10 Nov 2017, 21:22
Profile ICQ YIM WWW
User avatar

Joined: 09 Dec 2007, 23:13
Posts: 9892
Location: I skogen utanför Göteborg
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Bapman wrote:
.



Det är väl min uppfattning om deras preampar också
men jag menade tex focusrite scarlett 18i8
då har man ju både preampar och rena line in för billig peng
och liten storlek med bra kvalitet


Det är samma sak med Scarlett (alla versioner).

When connecting to the combo XLR/jack inputs using a 1/4 inch jack cable on a Focusrite interface the signal goes through the variable gain section of the preamp circuit

/Magnus

_________________
"Playing guitar really helps your guitar playing"


10 Nov 2017, 21:46
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Multibandscompression och limitering
eller en preamp.
Det är väl en fråga om hur man tycker om att jobba.
Jag vill personligen ha ett ljud som är dels så nära kommer att vara ( dvs bra mickat , eller väldigt bra lina )
men också så opåverkat som möjligt . Mao så mycket i frekvens och amplitud som möjligt.

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 21:49
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Magnus Olsson wrote:
Bapman wrote:
.



Det är väl min uppfattning om deras preampar också
men jag menade tex focusrite scarlett 18i8
då har man ju både preampar och rena line in för billig peng
och liten storlek med bra kvalitet


Det är samma sak med Scarlett (alla versioner).

When connecting to the combo XLR/jack inputs using a 1/4 inch jack cable on a Focusrite interface the signal goes through the variable gain section of the preamp circuit

/Magnus

Jo men jag pratar om de utan xlr ingång tex 4 st på ett scarlett 18i8
de ingångarna har ingen micpreamp

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 21:51
Profile WWW
User avatar

Joined: 03 Aug 2010, 10:39
Posts: 1354
Location: Tjotahejti
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Eller så har man som jag olika ljudkort för olika saker

_________________
Bapman
...........................
swimming with a hole in my body

I play Country music too, I'm just not sure which country it's from...

"The only thing worse than a guitar is a guitarist!"
- Lydia Lunch


10 Nov 2017, 21:52
Profile WWW
User avatar

Joined: 27 Dec 2007, 16:22
Posts: 2231
Location: växjö
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Renfield wrote:
Mitt största problem när jag spelar in är att basens pick ups är oerhört dynamiska. Därför kan volymen skifta väldigt mycket beroende på anslag och en preamp kanske kan åtgärda det.


Spelar man in i 24-bit så kan man utan problem sänka nivån in, dvs ligga duktigt under "nollan" och på så sätt utnyttja formatets större dynamik utan kvalitetsförlust i form av brus.

_________________
pudas


11 Nov 2017, 11:32
Profile

Joined: 23 Jul 2008, 19:13
Posts: 907
Location:
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Ett trick för att koppla bort preampsen i interfacet verkar vara att skruva ned ljudet helt och hållet på dessa. Läste det i en kommentar under ett you tube-klipp som handlade om att kombinera interface med preamp. Trots att rattarna är nere vid noll så går det in ljud.


11 Nov 2017, 19:56
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 22 Jul 2016, 21:52
Posts: 514
Post Re: Interface tillsammans med en preamp.
Då ska du inte ha en preamp utan en DI-pedal.

Kör själv en Behringer Line-Di pedal 440 någonting heter den.
Fungerar svinbra (den med jordlift).../FF

_________________
http://www.ergopikk.com


11 Nov 2017, 20:03
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 25 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Polytone and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.