View unanswered posts | View active topics It is currently 15 Dec 2018, 05:39Reply to topic  [ 66 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Förstärkare som fungerar bra vid låg volym? 
Author Message

Joined: 24 Oct 2016, 19:41
Posts: 109
Post Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Skulle uppskatta lite tips på förstärkare (rör) som låter bra även vid låga volymer och som tar pedaler bra. Med låg volym menar jag volym som funkar i en lägenhet utan att störa känsliga grannar. Gärna tips på förstärkare som inte har ett "jättehopp" i volym utan där det är enkelt att hitta en acceptabel volym.


02 Jan 2017, 22:59
Profile
User avatar

Joined: 09 Dec 2007, 23:13
Posts: 10207
Location: I skogen utanför Göteborg
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Tveklöst skall du kolla på Hughes & Kettners Deluxe 20 (eller 40).
Låter svinbra på viska volym och tar pedaler väldigt bra (rent, bärande, ljud).
Kan köras på 1watt om man vill.

/Magnus

_________________
"Playing guitar really helps your guitar playing"


02 Jan 2017, 23:17
Profile WWW
User avatar

Joined: 17 Jul 2012, 16:29
Posts: 2814
Location: Gamlestan
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Till min förvåning funkar min Vox AC15C1kanon på låg volym, inte en granne har klagat :wink:


03 Jan 2017, 08:39
Profile

Joined: 31 Dec 2007, 15:54
Posts: 766
Location: Järbo,Dalsland
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Beror ju givetvis på vilken karaktär du är ute efter,men jag måste absolut framhålla Fender Ramparte.
Dom hittar man för småpengar,och efter lite enkla mods så låter den så bra ( i min värld) att jag hade klarat mej resten av livet med bara denna.
Har ett 10 tal stärkare,och denna spöar dom allihop!!!

//Robban

_________________
GREEN KRYPTONITE
ROB`S ROCKIN`BLUES COMBO
HI-BOY
INFLATABLE DOLLS


03 Jan 2017, 09:27
Profile

Joined: 12 Aug 2009, 13:32
Posts: 186
Location: Umeå
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Suhr Badger 18
http://www.suhr.com/electronics/amplifiers/suhr-badger/


03 Jan 2017, 10:08
Profile
User avatar

Joined: 29 Jun 2007, 09:19
Posts: 2114
Location: Malmö
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Av de som räknats upp här, har jag bara haft Badger 18. Min erfarenhet av den och andra rörförstärkare från 0,1 - 18 watt är att rent ljud kan funka, men ingen funkar med bra distat ljud i en lägenhet.

Ärligt talat har jag inte hittat någonting som låter riktigt bra på lägenhetsvolym, men bäst hittills är min Yamaha THR10. Min egen teori är att det huvudsakligen beror på att man struntat i att göra ett traditionellt gitarrhögtalarkabinett och satsat på högtalare à la mini-hifi istället.

_________________
Mats


03 Jan 2017, 10:19
Profile
User avatar

Joined: 08 Jan 2010, 17:14
Posts: 1441
Location: Kumla
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Den här är förstärkaren är grym, men inte billig. (3rd Power Citizen Gain CSR) De tillverkar en åt mig just nu, så jag får en om några veckor :)
https://www.youtube.com/watch?v=PSu-8t7WFvc
Det uppmickade ljudet låter likadant på alla volymer, men om man vill uppleva riktig känsla i rummet behövs det alltid en del volym tycker jag.

Så jag håller med Albert att om man har känsliga grannar så funkar Yamaha THR10 väldigt bra.
Jag använder en sån hemma, och den hörs (nästan) inte alls in till rummet bredvid. Om man spelar på en rörtop + 1x12 på samma upplevda volym så hörs ljudet bra in till rummet bredvid.

_________________
http://www.pigsinspace.se


03 Jan 2017, 10:53
Profile WWW

Joined: 24 Mar 2015, 15:17
Posts: 675
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Mina erfarenheter av förstärkare för lägenhetsbruk:

Jag har en Marshall från deras 50th Anniversary serie (0,1W & 1W lägen) vilken fungerar bra, jag har DSL1 modellen, det finns ju några olika i 50th Anniversary serien. Kan vara svåra att få tag på dock. Jag har toppen (ej kombon) och pluggar in den i en 12 tums högtalare. Två kanaler och tycker tex den är väldigt bra på den renare kanalen för att vara en Marshall, varm fin clean med bra headroom. En väldigt allround förstärkare med möjligt undantag för mera tung amerikansk dist av Mesa Boogie typ, det tycker jag inte den grejar men går väl komma närmare med pedal.

Hade också under en period Laney TI15-112 (Tony Iommi Signature med <1W & 15W ingångar) vilken också är riktigt, riktigt bra och kan också vara löjligt prisvärda (för vad man får) om man lyckas komma över en, runt 1500kr kanske? Enda orsaken till att jag sålde är väl egentligen att den här Marshallen dök upp på beg markanden och jag tyckte det vore kul att prova en Marshall, nyfiken som man är. Dock så är headroom på clean begränsat på TI15-112 eftersom det är en 1 kanalare, helt ok för tex en single coil Tele men mer begränsat för en hetare humbucker gitarr.

Har också erfarenhet av Blackstar HT-1R samt Yamaha THR5 och 10.

Yamaha modellerna har dock inga rör.

Blackstar HT-1 serien har rör men tror ändå det är någon form av hybrid teknologi, tyvärr helt hundra på vad de hittat på. Hur de är hur en kvalitéts/underhålls synpunkt vet jag inte även om den hållt under min period men annars är de bra. 8 tums elementet är väl dock ingen hit, det bör nämnas men det kan man ju antingen byta ut mot tex en Celestion Eight 15 för drygt 300kr eller plugga in Blackstar förstärkaren i tex en 12 tums låda.

Yamaha THR5 och THR10 har som sagt inga rör men är imponerande bra för hemmabruk, vet inte riktigt vad de gjort rent tekniskt men de har verkligen fått till det, de är riktigt små men låter ändå överraskande kraftfullt. Det är väl också sällan man läser om små hemma förstärkare som blivit lika hyllade av brukare och recensenter som Yamaha THR serien, kanske aldrig? Fungerar också helt grymt bra och smidigt att använda som ljudkort för inspelning tillsammans med tex Reaper, THR10 har ju dessutom lägen för bas gitarr, akustisk gitarr samt även keyboard tror jag. Provat med bas vilket är helt ok (överraskande bra får man nog säga) men visst känner man inte basen i kroppen som man gör med en större basförstärkare. För en bas kan dock gain, bas etc behöva justeras ner om inte den stackars THR10an ska skallra (låta dåligt) när man öser på med basens låga E sträng. Dock helt grymt att den tar bas när/om man vill spela in ett bas spår till sina hemma inspelningar.

När det gäller rörförstärkare tror jag det är bra om den har ett 0,1W läge för lägenhetsspelande men kanske inte ett krav, svårt att generalisera.

Sedan kan man ju också behöva titta på om man behöver hörlursuttag, vilket kan variera. När det gäller just hörlur så tycker jag att Yamaha levererar bättre ljud än de små rörisar jag provat.

Alla dessa modeller jag nämnt nu tar väl pedaler tillräckligt bra, även Yamaha THR (konstigt nog).


Last edited by makatech on 03 Jan 2017, 11:49, edited 4 times in total.03 Jan 2017, 11:16
Profile
User avatar

Joined: 25 Nov 2011, 08:22
Posts: 382
Location: Göteborg
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Gillar man Marshall ska man ju skaffa en sån där 80-tals transistor combo.

Låter jätte bra hemma på kammaren utan att störa någon. Finns som combo i olika varianter och dom där mini stackarna Lead 12 eller vad dom nu heter.

_________________
Elsträng och Hammare


03 Jan 2017, 11:44
Profile WWW

Joined: 18 Mar 2007, 21:58
Posts: 8693
Location: Uppsala
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Jag hoppas ju på mitt senaste köp, Olsson Custom Reverb 36WE, som "råkade" bli min sista dan förra året. Rep i morgon... :D Inte riktigt tänkt för sovrumsvolym, men den lät bra även på måttlig volym.
Generellt för lägenhet är det ju riktig låg effekt som funkar, om det ska vara rör, gärna 5W eller lägre, och Power Scaling eller en bra Mastervolym.
Det låter ju aldrig lika bra som om man flyttar lite mer luft, men tillräckligt bra.
Jag har några som jag tycker funkar bra i lägenhet:
En Marshall Class5 combo, RAT-moddad med powerscaling. Utan PS tycker jag att den inte riktigt kommer igång.
H&K Tubemeister 5W, liten goding med fina blå lysdioder. Ingen PS, men en fungerande mastervolym.
En till RAT-moddad, en Blackheart Little Giant, också den med PS. En rak enpetare (EL84) som går att gaina rätt bra, om man vill. Den kan jag tänka mig att avvara för en lämplig slant.

_________________
Image


03 Jan 2017, 12:26
Profile WWW

Joined: 22 Apr 2005, 02:00
Posts: 108
Location:
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Nu har jag såklart inte provat alla ovan nämnda lågwattsstärkare. Men om vi med låg volym menar volym som inte hörs hos grannar om man bor i lägenhet eller radhus vill jag påstå att ingen helrörsstärkare låter särskilt roligt i min mening utan en riktigt bra boost eller transparent overdrive framför. Och även med den hjälpen låter det fortfarande inte i närheten så bra som på "repvolym", oavsett om man vill ha rent eller ett skitigare ljud. Hade jag inte haft tillgång till replokal och/eller spelat för publik ibland så hade jag tveklöst lagt mina pengar på en högklassig digital pryl som Amplifire eller liknande och kört ut det i en Roland Cube Lite eller liknande med ett neutralt rent ljud. Garanterat lättare att få inspirerande rena, skitiga och hi-gain-ljud den vägen och man slipper känslan av att sitta i en Ferrari men köra den som en Fiat, för att ta ett klassiskt Zlatan-citat.


03 Jan 2017, 12:46
Profile ICQ WWW

Joined: 22 Jul 2016, 21:52
Posts: 812
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Spelar ingen roll om det är Deluxe 0,01W det blir jäkligt högt ändå.
Hunden kommer emigrera till Syriens kustland, med följd av att husse garanterat
sätter falafeln i halsen, med påföljd av att herr Svensson börjar skruva på sig och skriva arga små lappar
som han diskret kommer putta ner i ditt brevkast.

Ska du spela med rör, låter inget RIKTIGT roligt över 50W.
Och då menar jag riktigt roligt! på riktigt.

Allt nedanför 50W, mjae... låter lite , faast (lägger in en brasklapp).

Ska du spela rent, superrent, eller cleant eller Bryan Adams, Housearrest,
så duger det med 15-30W, (släng gärna in en OD där också)....
Vettigaste är (en eller flera OD:s) som någorlunda (hyffsat) emulerar en stärk på hög nivå,
fluid master-class-spel, måhända.

Jag antar att du menar med "tar pedaler bra".
-"Att du spelar heavy/hård/finsk/úber/tysk/svensk/norrländsk/göteborgskt typ av hårdrock,
och inget tingel-tangel..."

_________________
http://www.ergopikk.com


03 Jan 2017, 13:27
Profile

Joined: 24 Mar 2015, 15:17
Posts: 675
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
FuriousFingers wrote:
Spelar ingen roll om det är Deluxe 0,01W det blir jäkligt högt ändå.
Hunden kommer emigrera till Syriens kustland, med följd av att husse garanterat
sätter falafeln i halsen, med påföljd av att herr Svensson börjar skruva på sig och skriva arga små lappar
som han diskret kommer putta ner i ditt brevkast.

Ska du spela med rör, låter inget RIKTIGT roligt över 50W.
Och då menar jag riktigt roligt! på riktigt.

Allt nedanför 50W, mjae... låter lite , faast (lägger in en brasklapp).

Ska du spela rent, superrent, eller cleant eller Bryan Adams, Housearrest,
så duger det med 15-30W, (släng gärna in en OD där också)....
Vettigaste är (en eller flera OD:s) som någorlunda (hyffsat) emulerar en stärk på hög nivå,
fluid master-class-spel, måhända.

Jag antar att du menar med "tar pedaler bra".
-"Att du spelar heavy/hård/finsk/úber/tysk/svensk/norrländsk/göteborgskt typ av hårdrock,
och inget tingel-tangel..."


Känns som en del grova generaliseringar ;-) en röris med 0,1W läge fungerar enligt mig i lägenhet men självklart beror det mycket på grannars känslighet samt ljudkrav etc. Finns ju attenuatorer också för rörisar med mer watt även om jag ej provat dessa själv. Absolut också att pedaler hjälper till för spelning i lägre ljudnivåer för att ändå kunna få bra dist.

Sedan att det låter bäst med mera watt, större högtalar element samt att man börjar flytta rejält med luft, det motsäger nog inte många.

Finns så klart en lång radda med väldigt bra alternativ till traditionella förstärkare nu för tiden för spelning i lägenhet. Börjat komma en massa bra och rolig programvara för datorer samt mera dyra avancerade modelleringsförstärkare som tex Kemper samt sist men inte minst tidigare nämnda Yamaha THR serien.


Last edited by makatech on 03 Jan 2017, 14:06, edited 1 time in total.03 Jan 2017, 13:58
Profile
User avatar

Joined: 29 Jun 2007, 09:19
Posts: 2114
Location: Malmö
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
makatech wrote:
... en röris med 0,1W läge fungerar enligt mig i lägenhet...

Volymmässigt är det helt OK, men det låter inget bra (tycker jag). Har haft en sån där JTM1:a (motsvarigheten till din DSL1, gissar jag). Den lät fint på en watt, men kasst på 0,1 watt. Likadant med Power Scaling för långt neddragen. Tror som sagt det är kabinett och högtalare som är värsta boven - det måste eq:as helt annorlunda på riktigt låga volymer, än vad en traditionell gitarrstärkare och låda klarar.

_________________
Mats


03 Jan 2017, 14:06
Profile

Joined: 24 Mar 2015, 15:17
Posts: 675
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
albert wrote:
makatech wrote:
... en röris med 0,1W läge fungerar enligt mig i lägenhet...

Volymmässigt är det helt OK, men det låter inget bra (tycker jag). Har haft en sån där JTM1:a (motsvarigheten till din DSL1, gissar jag). Den lät fint på en watt, men kasst på 0,1 watt. Likadant med Power Scaling för långt neddragen. Tror som sagt det är kabinett och högtalare som är värsta boven - det måste eq:as helt annorlunda på riktigt låga volymer, än vad en traditionell gitarrstärkare och låda klarar.


Vad hade du för låda till JTM1an? Själv föredrar jag åtminstone ett 12 tums element men det kräver att man har tur med grannarna. ;-) Yamaha THR låter dock väldigt bra med sina pyttehögtalare, ett undantag. Vissa andra mini förstärkare med 8'or tror jag låter bättre om man byter ut elementet till ett Celestion men en fjuttig 8a är alltid en 8a.

Haft tur med grannarna dessa två år, får jag problem får jag sälja av en del och köra THR för hela slanten, möjligtvis alternativt datorprogramvara och kanske på sikt en modelleringsförstärkare. ;-)


Last edited by makatech on 03 Jan 2017, 15:52, edited 1 time in total.03 Jan 2017, 14:07
Profile
User avatar

Joined: 29 Apr 2010, 13:47
Posts: 2043
Location: Sthlm
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Min Laney LC15R (limited edition) låter förträffligt bra på sovrumsvolym. Kanske overkill eftersom den kan låta mycket högre, men varför ändra på någonting som låter så bra.


03 Jan 2017, 14:20
Profile

Joined: 24 Mar 2015, 15:17
Posts: 675
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
lpstd wrote:
Min Laney LC15R (limited edition) låter förträffligt bra på sovrumsvolym. Kanske overkill eftersom den kan låta mycket högre, men varför ändra på någonting som låter så bra.


:-) intressant, jag har bra intryck samt erfarenhet av Laney. Trots att den är på hela 15W så låter den bra ner till sovrumsvolym?

Är Laney VC15-110 en nytillverkad variant av din?
https://www.thomann.de/se/laney_vc15110.htm


03 Jan 2017, 14:30
Profile
User avatar

Joined: 29 Jun 2007, 09:19
Posts: 2114
Location: Malmö
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
makatech wrote:
Haft tur med grannarna dessa två år, får jag problem får jag sälja av en del och köra THR för hela slanten, möjligtvis alternativt datorprogramvara och kanske på sikt en modelleringsförstärkare. ;-)

Vad som är "lågt ljud" är såklart olika i olika öron och olika bostäder.

_________________
Mats


03 Jan 2017, 15:16
Profile

Joined: 01 Apr 2011, 09:26
Posts: 468
Location:
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Detta låter bra i sovrummet! 200watt 4 st KT88-rör per stärkare!

Image

plexi


03 Jan 2017, 15:19
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 19 Mar 2010, 17:16
Posts: 1277
Location: Östersund
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
pleximaster wrote:
Detta låter bra i sovrummet! 200watt 4 st KT88-rör per stärkare!

Image

plexi


Sluta ljug, står ju klart och tydligt att en av de är för köksbruk 8)


03 Jan 2017, 15:20
Profile

Joined: 01 Apr 2011, 09:26
Posts: 468
Location:
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Trout wrote:
pleximaster wrote:
Detta låter bra i sovrummet! 200watt 4 st KT88-rör per stärkare!

Image

plexi


Sluta ljug, står ju klart och tydligt att en av de är för köksbruk 8)Den går ihop med Marshall kylen! ;)

plexi


03 Jan 2017, 15:24
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 18 Mar 2007, 21:58
Posts: 8693
Location: Uppsala
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
pleximaster wrote:
Detta låter bra i sovrummet! 200watt 4 st KT88-rör per stärkare!

Image

plexi

Klart att dom där låter bra i sovrummet, men om du kopplar till högtalare blir det ett djävla liv! Även på kärringen!

_________________
Image


03 Jan 2017, 15:31
Profile WWW
User avatar

Joined: 29 Apr 2010, 13:47
Posts: 2043
Location: Sthlm
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
makatech wrote:
lpstd wrote:
Min Laney LC15R (limited edition) låter förträffligt bra på sovrumsvolym. Kanske overkill eftersom den kan låta mycket högre, men varför ändra på någonting som låter så bra.


:-) intressant, jag har bra intryck samt erfarenhet av Laney. Trots att den är på hela 15W så låter den bra ner till sovrumsvolym?

Är Laney VC15-110 en nytillverkad variant av din?
https://www.thomann.de/se/laney_vc15110.htm

Nej, jag tror att de har eller har haft en LC-linje och en VC-linje parallellt. Men jag har hört en VC30 som jag gillar. De har dock inte alls lika mycket gain att leka med.

Dessutom kan det vara så att just min låter exceptionellt bra. Min son hade för flera år sen en senare LC15R (kanske från ca 2009) med ett Celestion-element. Den lät inte lika bra som min. Min "limited edition" (grå, krom) från 1999 har ett HH-element. Dessutom när jag en gång i tiden körde den på full volym gick utgångstrafon sönder, och LH musik beställde en ny från England. Minns inte om de fick tag på en original eller någon annan. Kanske är det den utbytta trafon som gör den bättre? Eller elementet? Eller båda? Vad vet jag...

Jag köpte för flera år sen en LC30 i förhoppningen att kunna få samma ljud på högre volym men den lät rätt trist och fick gå vidare.


03 Jan 2017, 15:36
Profile

Joined: 22 Jul 2016, 21:52
Posts: 812
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
LC och VC är tonalt olika monster -ja. Den ena fizzlig och jävlig, den andra relativt bra, fenderesque...

_________________
http://www.ergopikk.com


03 Jan 2017, 15:37
Profile

Joined: 11 Jan 2008, 21:42
Posts: 2099
Location: stockholm
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Ska du köra rent och med pedaler så spelar det ingen större roll skulle jag säga. Med stärkardist blir det ju svårare.


03 Jan 2017, 17:58
Profile

Joined: 31 May 2015, 11:29
Posts: 84
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Jag har testat massvis med förstärkare och vill man ha en stor förstärkare som även låter bra hemma så tycker jag dsl40c och blues junior funkar bra. Övningsförstärkare har jag inte hittat någon jag varit riktigt nöjd med, thr10 var absolut inget för mig, spelar hellre oinpluggat. Ht-1r var helt ok för crunch ljud på kammarn men inte lika bra som dsl40. Har kört marshall 2203 och yjm hemma också men dom blir känsligare på volymkontrollen och låter inte lika bra som dsl på låga volymer.


03 Jan 2017, 17:58
Profile
User avatar

Joined: 22 Sep 2004, 23:57
Posts: 1715
Location: Västra Frölunda
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Suhr Badger 18 som sagt.
Även Koch Studiotone funkar fint.

Fast mitt tips blir Fender Mustang.
Riktigt trevlig att spela på. Billig dessutom.

_________________
<--->

Salve securim manubrium !


03 Jan 2017, 22:27
Profile
User avatar

Joined: 30 Jan 2006, 23:30
Posts: 433
Location: Dimension C
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Jag kör Folkesson Raptor och en Suhr Shiba Drive in i en Suhr Corso och är väldigt nöjd med det.

_________________
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
Albert Einstein


03 Jan 2017, 23:19
Profile
User avatar

Joined: 03 Jan 2008, 12:21
Posts: 6722
Location: Malmö
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
lpstd wrote:
Min Laney LC15R (limited edition) låter förträffligt bra på sovrumsvolym. Kanske overkill eftersom den kan låta mycket högre, men varför ändra på någonting som låter så bra.

Laney CUB 10, efter högtalarbyte, funkar kanon i lägenhet. Har två för säkerhets skull....
Kostar inte mycket dessutom.


04 Jan 2017, 09:52
Profile

Joined: 24 Mar 2015, 15:17
Posts: 675
Post Re: Förstärkare som fungerar bra vid låg volym?
Jag gillar den här tråden eftersom jag tyvärr bor i lägenhet.

Goran & lpstd: Varken sig Laney LC15R eller CUB10 har väl utgång för hörlurar, hur löser ni det?

Kör ni via dator och ljudkort när ni behöver spela med lurar eller ni har sällan det behovet?


04 Jan 2017, 10:18
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 66 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.