View unanswered posts | View active topics It is currently 27 Feb 2017, 17:51Reply to topic  [ 1 post ] 
Erfarenheter och tips om Big Muff Pi? 
Author Message

Joined: 24 Mar 2015, 15:17
Posts: 541
Post Erfarenheter och tips om Big Muff Pi?
Big Muff Pi - första versionen tror jag släpptes 1969, dvs en urklassisk pedal och med ett roligt namn. ;-) Det är väl också en pedal som är oerhört populär att klona i olika boutique varianter.

Till slut kunde jag inte hålla mig utan slog till på nano varianten när jag hittade en till vettigt pris på vend. De vanliga/klassiska är ju så fruktansvärt stora, ser så klart coolare ut dock. ;-) Att Big Muff ofta är billiga är ju ett annat klart plus, i synnerhet jämfört med boutique fuzzar. Går ju ofta att hitta för 300-500kr beroende på variant etc.

Har enbart haft en fuzz tidigare, en MXR M173 Classic 108 Fuzz vilken var helt ok också men som ändå såldes vidare. Jag upplever redan nu att muff soundet passar mig lite bättre.

Tror nog att det här blir en keeper, den verkar ge mig lite av det jag var ute efter, något som också passar åt det tyngre doom/stoner hållet och för tex nedstämda Mastodon låtar. Läser att Big Muff ofta får kritik för att vara lite väl scooped och kan vara svår att få fram i en bandmix men hemma är inte detta något som bekymrat mig hittills, beror sannolikt en hel del på förstärkare också, tex Vox och Fender är väl ofta fattiga på mids?

Mina första intryck är:

Den har bra "kapacitet" och en massa sustain, trevligt, det händer grejer när man trycker igång pedalen. Med hjälp av den här rackaren kan man fixa fram ett schyst stoner sound, åtminstone som en bit i pusslet.

Väldigt allround i ljud och beteende beroende på hur man ställer in den och får också väldigt olika karaktär genom clean respektive gain kanalen i förstärkaren, jag föredrar den dock genom clean än så länge. Håller man nere volymen på pedalen så får man dock hmmm "intressant" sound ur gain kanalen också, ska utforska mera. Tror det här monstret kan överbelasta gain steget i förstärkaren och då låter det så klart illa så den måste tämjas, volymen får hållas nere på muffen när man kör den i gain kanalen.

Låter bra och med bra botten när man stämmer ner gitarren, inga problem alls, snarare tvärtom, den trivs med nedstämd gitarr. Man kan dock få oönskad feedback då och då så vissa justeringar kan krävas, tex av basen.

Sist men inte minst, jag upplever att Big Muff lämpar sig oerhört bra för att köra en OD framför, som en pusselbit, helt grymt. Tycker det blir bäst med ingen eller väldigt lite gain på OD, dvs enbart som boost. Visst tar det bort en del av fuzzigheten men den blir tightare på ett bra sätt och man kan enklare styra nivån av fuzz/smuts. ;-) Detta gör att den får ett betydligt bredare användningsområde. En annan fördel med en OD framför är väl att man då enklare kan ge mids en rejäl push framåt.

Image


15 Feb 2017, 17:30
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 1 post ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.