Ljudbojen.com
http://ljudbojen.com/

Stämma om spelet med häftmassa.
http://ljudbojen.com/viewtopic.php?f=28&t=94607
Page 1 of 1

Author:  pistolkatt [ 03 Jun 2014, 23:54 ]
Post subject:  Stämma om spelet med häftmassa.

Halloj!
Jag ville fått något ut av mitt LLF Thunderbird häromdagen och tänkte att det kunde vara kul att leka cello. Jag lärde mig "The rains of Castamere" från Game of thrones. Den går i aeolisk mollskala vilket innebar fjärde position eller tredje med OB på 6:an. Båda av dessa alternativ krävde heltonsböjning på hål tre vilket jag helt enkelt inte mäktar med på ett LLF. Istället stämde jag om spelet med häftmassa. En teknik som Isaac Ullah på MBH har visat. Helt reversibel och ljudet är helt ok konstigt nog. Det slutade med att jag stämde ner hål 2,3 en helton och hål 7 en halvton. Det blev alltså samma drag och blåstoner från hål 1-6 vilket bjöd sig till feta splitoktaver och ett Gm dragackord även på låga oktaven. Så här lät det:
http://youtu.be/EsiQeqgJmvk

Arne ville veta hur det gick till så jag har gjort en liten film på engelska:
http://youtu.be/EQ0aD8nOdTI

Kortfattat så tynger man ner tungspetsen med lite häftmassa. Samma princip som stämning annars. Ta bort material i toppen om du vill höja och lägg till om du vill sänka. Se till att häftmassekorven inte går emot slotten så klart.

Author:  Martin O [ 05 Jun 2014, 02:11 ]
Post subject:  Re: Stämma om spelet med häftmassa.

Var köper man häftmassa? Är inte ens säker på vad det är ...

Har själv i förekommande fall använt nagellack, reversibelt det också, men kanske bökigare: man får måla på några lager för att få tyngden.
Ogillar i högsta grad att pyssla med mina instrument men har övervägt att leka med den där "B-thing"-stämningen. Häftmassa kanske är en enklare väg.

Author:  pistolkatt [ 05 Jun 2014, 06:44 ]
Post subject:  Re: Stämma om spelet med häftmassa.

Häftmassa köper du var som helst eller i en pappersaffär. Man använder det för att sätta upp barnens teckningar på väggen.

Author:  Martin O [ 05 Jun 2014, 13:55 ]
Post subject:  Re: Stämma om spelet med häftmassa.

Åh är det sådant, då är jag med. Och avslöjar att jag fört en barnlös tillvaro.

Author:  pistolkatt [ 30 Sep 2016, 23:08 ]
Post subject:  Re: Stämma om spelet med häftmassa.

Jag bumpar denna gamla tråd eftersom vi talte lite om omstämmning på HarpMeet. För att stämma om till "Easy third" så sänker man drag två och drag tre ett helt tonsteg. Hål 1-4 får då samma stämning som hål 4-6 å sedan ett hopp till 7 blås. Dragackordet blir i moll och man får enkelt oktavspel i tredje position.

Author:  JoelAndersson1 [ 01 Oct 2016, 19:45 ]
Post subject:  Re: Stämma om spelet med häftmassa.

Easy Third är en mycket trevlig stämning, det är den stämningen som jag använder nästan hela tiden för Irländsk Folkmusik. Det var Rick Epping som kom upp med den stämningen för väldigt längesen.

https://www.youtube.com/watch?v=Wdv-Qrp3Psw

https://www.youtube.com/watch?v=BbHNm2ioEFc

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/