View unanswered posts | View active topics It is currently 24 Jun 2018, 20:39Reply to topic  [ 5 posts ] 
Lucky 13 Intryck! 
Author Message

Joined: 09 Mar 2009, 08:46
Posts: 813
Location: Västkusten
Post Lucky 13 Intryck!
Hej alla! För ett tag sedan beställde jag fem styck Lucky 13 från Brendan Powers hemsida. På köpet fick jag dessutom ett Powerbenderspel. De här spelen är framtagna av Brendan i samarbete med ett kinesiskt munspelsföretag som går under namnet Easttop. Idén med de tretton hålen är att man skall ha tillgång till ytteligare en oktav neråt. Innebär alltså att du har ett vanligt tiohålsmunspel men med ytterligare tre hål som duplicerar hål 1 2 och 3 på ett vanligt spel fast då med en oktav lägre.

Modellen är av sandwichtyp och kammen i plastmaterial. I övrigt påminner konstruktionen mycket om det klassiska MB. Spelet är hopsatt med tretton skruvar, har mattlackade täckkåpor och känns gediget och väl sammansatt. Jag stör mig på att texten på kåporna är ditsatt efteråt med påföljden att den känns upphöjd vilket kan vara störande. Efter ett tag vande jag mig dock så det är egentligen ingen större sak. Den nedre kåpan har dessutom böjts till för att ge utrymme åt de långa tungorna i den lägre oktaven så att de har utrymme att sväva fritt.

Rent spelmässigt så känns spelet väldigt hemvant för de som är vana vid tiohålsspelen. I början kan man känna sig lite vilsen över vart man befinner sig men det är en vana. Tog mig ungefär tio minuters spelande innan det kändes relativt hemvant. De tonarter som jag köpte var C, D, F, G, A. Min uppfattning är att de som fungerar bäst är de spel som normalt är högst stämda. I mitt fall D och F. Här går det fortfarande att böja de tre lägsta hålen vilket gör att man kan göra alla grejer man normalt gör på de tre lägsta hålen på ett vanligt tiohåls. C, G och A däremot är en lite annan grej. Här måste man förstå att tonerna är så lågt stämda så eventuella böjningar kräver oerhörd teknik som inte många besitter. Därför blir den lägre oktaven primärt ett rytmtillägg och att oktaverna låter fett och fylligt. Problemet med så låga toner är att de är svåra att förstärka på ett bra vis. Så fort du kommer över trumslagarvolym så blir det problem att höra de låga tonerna. Därför är det min uppfattning att de låga tonarterna kommer bäst till sin rätt i akustiska eller mindre sammanhang där volymen är modest. Viktigt också att tekniken sitter så att man inte tar död på både sig själv och munspel med ett för starkt lufttryck.

I dagsläget har fabriken dessutom kommit ut med flera tonarter så det är bara att handla om man är spekulant. Själv kommer jag att ha D, Eb, F liggande i min munspelsväska. Övriga tonarter spar jag till akustiska myspysgig med låg volym. Om du är intresserad av att köpa ett eller flera av dessa spel så surfar du in på Brendan Powers hemsida och beställer. Kvalitetsmässigt verkar de OK. Har inte haft mina tillräckligt länge ännu så jag vågar inte ge ett konkret uttalande men av de fem jag köpte så har jag varit tvungen att mecka med två... En sak till, leveranstiden är omfattande och man får inte ha bråttom.

_________________
C J Hörnfeldt


28 Nov 2016, 16:39
Profile

Joined: 08 Nov 2009, 02:45
Posts: 327
Location:
Post Re: Lucky 13 Intryck!
Köpte ett SBS i C (det är väl samma sak?) för bra många år sedan. Ett fantastiskt välbyggt instrument, men ska säga att det kommer fram ganska sällan. Behovet av en nedre oktav tycks mig vanligen inte så stort -- inte minst mot bakgrund av vad du säger om att de inte blir särskilt volymstarka i nedre regionen. Men när man vill köra visa bluesfigurer i 2 pos och landa på tonikan en oktav ned är de poängfulla.
Har köpt fem Easttopspel under hösten (billiga!) men två börjar sacka ihop nu. Fast jag far hårt fram med mina munspel.


01 Dec 2016, 01:56
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 09 Mar 2009, 08:46
Posts: 813
Location: Västkusten
Post Re: Lucky 13 Intryck!
Behovet av en nedre oktav blir, i min bok, en tonartsfråga väldigt mycket. Jag har precis som du både ett tolvhåls spel från Hohner och ett fjortonhålsspel från samma tillverkare. Tolvhålsspelet som var stämt i C gav jag bort till en elev som var väldigt influerad av Sonny Boy II. Fjortonhålsspelet som var stämt i G har jag fortfarande kvar och använder vid lämpliga tillfällen. Det är dock inte stämt lika lågt som Lucky 13 spelets motsvarande tonart. Dessutom tröttnade jag på att Hohnerspelet läckte som ett såll och byggde om det till ett användbart spel. Ombyggnationen bestod mest i mycket arbete med kammen för att få den lite tätare. Blev helt OK i slutändan. Vill man känna att man har nytta av en lägre oktav i tonarter som A,C,G, så måste man omfamna ett annat sätt att lira. Jag försöker tänka i baslinjer då jag spelar i det registret och sedan krydda med oktaver vid lämpliga tillfällen. Funkar bra men man får fortfarande inte ut någon volym så tänk akustiskt här. Vet jag att det finns trummis så tar jag med mig F och D. Det sistnämnda mest för den goda sakens skull. Easttop tror jag kan komma att bli en kraft att räkna med så småningom. De behöver egentligen bara etablera sig ordentligt på marknaden och se till att vara prismässigt intressanta. Jag har ett Powerbender spel från dem i LF och det är annorlunda och ger lite nya infallsvinklar till ens spelande. Har även fått för mig att jag skall testa Powerdraw stämningen också. Tror kanske att den senare kommer att passa mig bättre men det vet man inte förrän man gett det en chans.

_________________
C J Hörnfeldt


01 Dec 2016, 21:33
Profile

Joined: 08 Nov 2009, 02:45
Posts: 327
Location:
Post Re: Lucky 13 Intryck!
Jo jag förstår dig. På mitt C-spel kan jag tvinga ned 3D, men att sänka 2D mer än en sisådär en kvartston är bökigt. (Inser att jag hade tur som fick ett bra och tätt SBS -- många har klagat på det instrumentet. Jag drar mig för alla tekniska manipulationer med munspelen.)
För sitt pris kan jag väl säga att mina svarta Easttop alltjämt är intressanta: det är ett G och A som håller på att ge sig, medan de högre stämda låter helt OK.


02 Dec 2016, 14:37
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 09 Mar 2009, 08:46
Posts: 813
Location: Västkusten
Post Re: Lucky 13 Intryck!
Här kommer då en liten uppdatering, inte nog med att spelen numer finns i tolv tonarter. Du kan dessutom köpa till blanka kåpor om du tycker att den mattsvarta finishen är trist, bra va! Jag tycker att dessa spel är trevliga men jag tror inte att jag kommer att ha några andra tonarter än D, Eb, E och F. De andra blir rätt oanvändbara i min bok. Spelar du mycket akustiskt och utan trummis kan du säkert uppskatta de andra tonarterna men, inget för mig.

_________________
C J Hörnfeldt


11 Dec 2016, 19:00
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.