View unanswered posts | View active topics It is currently 18 Oct 2018, 21:27



Reply to topic  [ 25 posts ] 
Trafo dynacord eminent 
Author Message
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Trafo dynacord eminent
Hej är det någon som kan tala om vilka kablar som skall användas för 230V.
De klisterlapparna jag satte dit har lossnat, som jag skrivit vad som var vad.
Det är power trafon primär sida.


[url]<a href="http://s50.photobucket.com/user/holken8261/media/IMG_0167_zpssdgmhnxe.jpg.html" target="_blank"><img src="http://i50.photobucket.com/albums/f346/holken8261/IMG_0167_zpssdgmhnxe.jpg" border="0" alt=" photo IMG_0167_zpssdgmhnxe.jpg"></a>[/url][img][IMG]http://i50.photobucket.com/albums/f346/holken8261/IMG_0167_zpssdgmhnxe.jpg[/img][/img]


19 Jul 2018, 14:21
Profile
User avatar

Joined: 26 Mar 2014, 22:55
Posts: 250
Location: Lund
Post Re: Trafo dynacord eminent
http://www.peel.dk/Dynacord/
Vilken modell av Eminent?
Normalt finns det ju en spänningsomkopplare.
Vad har hänt?
Har du kanske bytt ut trafon?

_________________
- Ingvar -


20 Jul 2018, 09:45
Profile
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Det är en eminent Förste modellen. Kretskortet sprack så jag rensade allt för att bygga i ett nytt chassie.
Jag satte dit lappar på varje kabel för att ha koll påt. Men lapparna lossnade. Så här är jag nu.


23 Jul 2018, 12:35
Profile
User avatar

Joined: 26 Mar 2014, 22:55
Posts: 250
Location: Lund
Post Re: Trafo dynacord eminent
ok
Gör så här:
Med en multimeter (DVM) mäter du resistansen ( Ohm) på de kablar som du vet kommer från primärlindningen.
Använd lägsta området på DVM (Rx1).
Men du måste ha koll på vilken kabel som är "COM" dvs. som är gemensam för alla på primärlindningen.
Ena mätproben skall vara ansluten till "COM"- kabeln hela tiden.
Den kabel som mäter högst resistans i förhållande till "COM" är till 230 eller 240 VAC.
OK?
Hittade efteråt en bild på en nätdel som du kanske har nytta av.


Attachments:
Eminent nätdel.JPG
Eminent nätdel.JPG [ 27.33 KiB | Viewed 1756 times ]

_________________
- Ingvar -
23 Jul 2018, 14:45
Profile
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Tackar för hjälp, trafon ihjäl!!!


13 Aug 2018, 10:39
Profile
User avatar

Joined: 26 Mar 2014, 22:55
Posts: 250
Location: Lund
Post Re: Trafo dynacord eminent
ihjäl?

_________________
- Ingvar -


13 Aug 2018, 23:13
Profile
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Avbrott i primärlindningen.


17 Aug 2018, 08:24
Profile
User avatar

Joined: 26 Mar 2014, 22:55
Posts: 250
Location: Lund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Jag har funderat en del på det du skrev om avbrott i primärlindningen.
Det är inte så vanligt.
Trafon ser kanske inte ut som på den bilden jag skickade tidigare.
Det kanske finns två separata primärlindningar á 115 VAC. som på bilden jag laddar upp här?
Stämmer detta bör du ha exakt samma värde när du jämför resistansen på båda lindningarna.
Om man kopplar de två lindningarna i serie som på bilden kan den köras på 230 VAC.
Det gäller förstås att koppla lindningarna i fas, annars funkar det inte.
OBS!
Jag vet ju inte hur erfaren du är på sådana här saker, men känner du dig osäker bör du absolut inte laborera med det!
Attachment:
nättrafo 2.png
nättrafo 2.png [ 14.03 KiB | Viewed 1211 times ]

_________________
- Ingvar -


21 Aug 2018, 23:51
Profile
User avatar

Joined: 10 Feb 2004, 19:59
Posts: 1593
Location: Förort med Swish
Post Re: Trafo dynacord eminent
Musikanten wrote:
Jag har funderat en del på det du skrev om avbrott i primärlindningen.
Det är inte så vanligt.
Trafon ser kanske inte ut som på den bilden jag skickade tidigare.
Det kanske finns två separata primärlindningar á 115 VAC. som på bilden jag laddar upp här?
Stämmer detta bör du ha exakt samma värde när du jämför resistansen på båda lindningarna.
Om man kopplar de två lindningarna i serie som på bilden kan den köras på 230 VAC.
Det gäller förstås att koppla lindningarna i fas, annars funkar det inte.
OBS!
Jag vet ju inte hur erfaren du är på sådana här saker, men känner du dig osäker bör du absolut inte laborera med det!
Attachment:
nättrafo 2.png



Dynacordtrafon ser ut som den första bilden du postade, och INTE med 2 seriekopplade primärlindningar

_________________
tligen


23 Aug 2018, 09:57
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 26 Mar 2014, 22:55
Posts: 250
Location: Lund
Post Re: Trafo dynacord eminent
OK. Tack!

_________________
- Ingvar -


23 Aug 2018, 15:40
Profile
User avatar

Joined: 07 Sep 2008, 11:14
Posts: 7221
Location: Götelaborg
Post Re: Trafo dynacord eminent
Dyna trafona,i princip oberoende av vilken,arbetar med lindningar som läggs "på topp" på varandra.

Mkt riktigt kommer man få avbrott i primären om det inte är TVÅ kablar som möts förutom vad avser noll och topp lindningen (som väl är 240 eller 245 om inte minnet sviker).

Vet att jag har bilder nånstans av det där då jag precis som TS plockade ur PT och OT för att använda de i ett separat bygge,och mkt riktigt då från första gen Eminent.
Skall se om jag kan hitta de...

_________________
jesper@by-racing.se
Racing amps-like having bacon...for your ears.


27 Aug 2018, 14:26
Profile
User avatar

Joined: 10 Feb 2004, 19:59
Posts: 1593
Location: Förort med Swish
Post Re: Trafo dynacord eminent
Var befinner vi oss i denna tråd? Känns lite snurrigt, är trafon hel eller inte eller är det fortfarande tveksamt?
Jag har flera Dynacord som funkar, en Eminent, en Bassking och en Rex, tror det är samma trafo i alla.
Har ytterligare en Eminent skrot
Jag kan skruva up min Eminent och kolla hur det ser ut om det behövs.

Men vill veta om det fortfarande är aktuellt först...

_________________
tligen


27 Aug 2018, 20:42
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Jag får inte något utslag på multimetern, men om du kan tala om för mig vilka kablar som jag kopplar in 230V på kan jag testköra den och mäta sekundärlindningarnas Volt värde.


29 Aug 2018, 19:25
Profile
User avatar

Joined: 07 Sep 2008, 11:14
Posts: 7221
Location: Götelaborg
Post Re: Trafo dynacord eminent
Ja jöss.
Hittar fan ingen bra bild,men kan göra så att jag rotar fram ngn av de jag har liggande å plåtar.

Som sagt. Det grundar sig i att man adderar mer och mer,varför det går ut tappar från resp del av lindningen och dessa måste fogas samman (vilket man gör vid original voltväljaren) två och två.

Om det däremot är SEKUNDÄREN du inte får utslag på...då e re kokt.

_________________
jesper@by-racing.se
Racing amps-like having bacon...for your ears.


30 Aug 2018, 18:52
Profile
User avatar

Joined: 10 Feb 2004, 19:59
Posts: 1593
Location: Förort med Swish
Post Re: Trafo dynacord eminent
Jag har precis skruvat upp min men vill trippel kolla så jag inte säger nåt dumt
det är lite grottigt att se + att jag vill slå på och mäta

dessutom har jag en Bassking som jag tror har samma trafo ovh den har även spänningsomkopplaren kvar vilket min Eminent inte har

återkommer senare ikväll/natt lr i morrn

_________________
tligen


30 Aug 2018, 19:30
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 10 Feb 2004, 19:59
Posts: 1593
Location: Förort med Swish
Post Re: Trafo dynacord eminent
Jag köpte den 1975 billigt och den är fortfarande kopplad för 220 V, jag har inte ändrat på nåt med trafon, inte mina lödningar etc

Så här ser min trafo ut:
Image

Jag har pluggat in den via vridtrafo och 220 V och då får jag följande värden:
(Vet inte vad de 2 yttre terminalerna är för lindningar, nån annan kanske vet)
Image

Schema som verkar lik min:
http://www.tle.se/bojen/Dynacord_Eminent.pdf

Du bör väl flytta ett snäpp till 240 V om du nu har samma trafo. Denna är ju för rör-likriktare
Känns den igen? Om det är en annan kan jag kolla i min Bassking den har inte rörlikriktare, kan vara en annan trafo

Kolla först detta innan jag skruvar upp alla förstärkare jag har... :D

Hoppas du fattar min kladdritning

_________________
tligen


30 Aug 2018, 23:17
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Nu har jag äntligen fått tid över, frugan har öppnat butik. och den har sugit tid minsann.
Jag har mätt ohm med ett FLUKE instrument mellan alla kablar och får inte ett enda värde. ( 0 Ohm).
Sedan provade jag att summra mellan kablarna = samma resultat. Ingen kontakt.
Det märkliga är att innan jag demonterade trafon glödde det i samtliga rör i dynacorden.
Så jag vill tro att den inte var paj.
När jag mäter på sekundär sidan får jag alla önskvärda resultat.
Förövrigt så har min trafo inte någon lödplint på primärsidan. så som det ser ut på tligen's bild. Utan kablarna kommer ut direkt från lindningen.
Jag kan inte se att jag har missat något, eller??
Är primären så låg Ohmig att det ej ger utslag?
Det kanske är så att jag skall koppla in 230V och mäta vad jag får ut på sekundären.


07 Sep 2018, 08:06
Profile

Joined: 29 Dec 2007, 12:51
Posts: 490
Location:
Post Re: Trafo dynacord eminent
Nu vet jag inte om du menar tvärtom men 0 Ohm är ett värde. Avbrott, alltså oändligt visas på Fluke med OL, på vissa andra instrument med (blinkande) 1.999.


07 Sep 2018, 13:08
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Jag menar 0 inte OL.


07 Sep 2018, 13:23
Profile
User avatar

Joined: 10 Feb 2004, 19:59
Posts: 1593
Location: Förort med Swish
Post Re: Trafo dynacord eminent
Koppla INTE in 230V om du inte vet vilken lindning det är!
Kopplar du 230V på 115V lindningen så bränner du trafon direkt, bara att kasta sen...

Jag kan kolla på den andra Dynacorden, Bassking och se om den har långa sladdar isf för plint
Återkommer, men det tar ett tag, i morrn kanske

_________________
tligen


07 Sep 2018, 13:29
Profile ICQ WWW

Joined: 29 Dec 2007, 12:51
Posts: 490
Location:
Post Re: Trafo dynacord eminent
holken wrote:
Jag menar 0 inte OL.


Men nu är jag inte med...
I nästa mening skriver du "Sedan provade jag att summra mellan kablarna = samma resultat. Ingen kontakt."
0 Ohm är ju full kontakt.

Också fundersam över när du skriver "Är primären så låg Ohmig att det ej ger utslag?"
Resistanser KAN inte vara så lågohmiga att dom inte ger utslag, däremot kan dom vara så högohmiga att dom inte ger utslag. Men transformatorer är definitivt inte i den zonen, max några hundra ohm medans en enkel multimeter klarar minst 20 MOhm.


07 Sep 2018, 13:36
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Det är ju det som är märkligt. Att jag ej får något utslag.
Det är som om jag ej får kontakt med någon lindning.
Multimetern visar nära noll Ohm och reagerar ej när jag lägger emot mät proberna.
Lika med summring, inte ett pip.


07 Sep 2018, 14:25
Profile
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Jag kollade med ett annat instrument på jobbet, som visar OL när jag inte har mätproberna inkopplade. Som det skall vara.
Tar med det hem och mäter med det och ser vad det ger.


07 Sep 2018, 14:29
Profile
User avatar

Joined: 12 Oct 2010, 22:03
Posts: 235
Location: oxelösund
Post Re: Trafo dynacord eminent
Uppdatering
Med fokusering så har jag reviderat mig och jag mäter OL = avbrott mellan samtliga trådar.
Och inget annat. Den är sönder.
Tack för visat intresse.


08 Sep 2018, 13:09
Profile

Joined: 29 Dec 2007, 12:51
Posts: 490
Location:
Post Re: Trafo dynacord eminent
Det var ju tråkigt...


08 Sep 2018, 13:17
Profile ICQ WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 25 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.