View unanswered posts | View active topics It is currently 18 Oct 2018, 23:31



Reply to topic  [ 115 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare) 
Author Message

Joined: 14 Mar 2011, 21:18
Posts: 1316
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Intressant läsning och generöst med hjälpsamma kommentarer som ger hopp om världen... :)


05 Oct 2018, 17:43
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Ja fy fasen vad hjälpen här betyder mycket!
Känner ingen jag skulle kunna lära mig sånt här av.
Borde dock läsa på ordentligt men då hinner man inte få något gjort istället. Väljer en mellanväg med lite läsning och ganska mycket hjälp här. Skitbra!

Nu är biasen inkopplad och trimmad!
Nästa steg blir att koppla in HT och resten och testa rubbet.

Klurar dock på hur jag sk lösa det med upphängning till kretskortet med förstegen. Nu hänger de i de fastlödda potarna.
Nya potarna har öglor. Får nog bli någon slags vinkeljärn med gummi eller något på så att det inte blir kortis.
https://drive.google.com/file/d/1Hh9amq ... p=drivesdk

Nu får man dra en whisky när det är slutpillat. :)


06 Oct 2018, 00:23
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 14 Mar 2011, 21:18
Posts: 1316
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Ska själv försöka få ordning på en DNS 60 RT, så jag följer detta med spänning... :)
Bl a är flera potar kassa och nästa steg blir att försöka hitta ett schema


06 Oct 2018, 21:17
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Fasen va kul!
Säg till om du hittar. Tror det är mitt nästa projekt. Jag köpte denna för 500 spänn. Blev överpeppad och köpte en RT60 billigt också som jag tänkte borde gå smidigt att fixa när man övat på denna.
Känns skönt med billiga grejer att öva på. Är bara livet man måste vara lite rädd om när man pillar.


06 Oct 2018, 21:24
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 501
Location: Vallentuna
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Livet ska man absolut vara rädd om! Några hundra Volt genom handen eller så är rätt oskönt men inte direkt farligt, genom bröstet är det värre och kan orsaka att hjärtat haltar lite. En hand i fickan när man petar i en spänningssatt maskin var en klassisk metod att undvika trassel, funkar än idag.


06 Oct 2018, 22:19
Profile WWW

Joined: 14 Mar 2011, 21:18
Posts: 1316
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
tokfan wrote:
Fasen va kul!
Säg till om du hittar. Tror det är mitt nästa projekt. Jag köpte denna för 500 spänn. Blev överpeppad och köpte en RT60 billigt också som jag tänkte borde gå smidigt att fixa när man övat på denna.
Känns skönt med billiga grejer att öva på. Är bara livet man måste vara lite rädd om när man pillar.
Jag har fått igång min RT60, men den beter sig lite skumt pga kassa potar mm.
Den rockar fett när man drar på fullt, fast den har lite grynigt fulljud precis i toppen på disten (om man nu kan säga så).
Om detta går att fixa så blir det nog en keeper. Har inte lyckats hitta schema än trots mycket googlande, men delar såklart med mig om jag hittar ett :)


06 Oct 2018, 23:40
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Gött!
Reverbet på min har nån obehaglig metallisk ton.
På den här supreme är det tvärdött.

Första poten på plats.
Tog två tjocka komponentben i varje hål och lödde i öglor a på potten.
Gäller att få alla i samma nivå bara.
https://drive.google.com/file/d/157TpUn ... p=drivesdk


07 Oct 2018, 01:57
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 14 Mar 2011, 21:18
Posts: 1316
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Kreativt... :)

Jo, vad är det för värden på respektive pot?


07 Oct 2018, 12:51
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
https://drive.google.com/file/d/1w193SI ... p=drivesdk

Här ser man pot värdena.
Ersätter 470k med 500k då det var lättare att hitta.
Komponentbenen blev till och med stadigare än gamla potarna. Det trodde jag aldrig.
Har köpt vinkeljärn på bauhaus som jag tänkte låta kortet vila på på undersidan. Måste isolera dom på något vis så det inte blir kortis. Kortet är ju långt och riktigt tunt och mjukt. Känns som det är gjort för att gå sönder.
Fasen, skruva och borra är det värsta jag vet. Blir aldrig så bra som man tänkt sig.

Kom på en sak till. Någon tipsade om att använda lödfläta när man tar bort dom. Mitt bästa trix är att ha på mycket ten på alla ben och sedan värma snabbt med lödkolven på alla ben typ samtidigt. (dock inte för länge så kopparbanan släpper).
Får ofta löda bort 6 poliga kontakter på jobbet och lärt mig det. Potarna gick dock toklätt mot vad jag trodde.


07 Oct 2018, 16:30
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 501
Location: Vallentuna
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
För att "löda loss" saker tycker jag att en tennsug är ett bra redskap, har aldrig lyckats komma bra överens med lödfläta.


07 Oct 2018, 17:24
Profile WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Jag klurar på en framtida grej.
Hur skulle man lösa det om man vill kunna pressa på lite extra volym vid tex solon?
Bygga in en effektloop?
Eller något annat bra trix?
Spännings dealare som tar ner signalen som man sedan bypassar med en footswitch när man vill ha mer krut?
Klurar lite bara.

Det här är drömljudet : https://open.spotify.com/track/2AsX5RiS ... pECT_hs9Yw


07 Oct 2018, 18:11
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 14 Mar 2011, 21:18
Posts: 1316
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
tokfan wrote:
https://drive.google.com/file/d/1w193SIhIEoJVzGIoKVP7pCvTOUx-Pi2N/view?usp=drivesdk
Här ser man pot värdena.
Ersätter 470k med 500k då det var lättare att hitta. .
Tackar, kul att höra att bytet gick så bra. Snart är det min tur.., he, he
Nyfiken fråga var du köpte potarna?


07 Oct 2018, 21:37
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 27 Dec 2007, 17:17
Posts: 1383
Location: Tjörn
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
En variant för att få mer ös är att switcha in ett större anodmotstånd, typ lägga till 100 kOhm ytterligare med en switch. Då blir det mer "ös", känsligheten ökar och därmed disten. Lämpligen på första rörsteget.

Jag har ett sådant i min Fenderstärkare, där jag använder den s.k Mastervolymswitchen för detta. Drag/tryckpott mao. Då kopplar jag inte in ut under tiden jag spelar, utan har för det mesta 200kOhm igång.

_________________
/Lennart

http://www.specter.se


08 Oct 2018, 11:08
Profile WWW

Joined: 27 Dec 2007, 15:16
Posts: 6419
Location: Uddevalla
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
tokfan wrote:
Jag klurar på en framtida grej.
Hur skulle man lösa det om man vill kunna pressa på lite extra volym vid tex solon?
Bygga in en effektloop?
Eller något annat bra trix?
Spännings dealare som tar ner signalen som man sedan bypassar med en footswitch när man vill ha mer krut?
Klurar lite bara.


Gör dubbla mastervolymer med ett relä http://i.imgur.com/fIIzO.jpg

_________________
Johan Hansson
Skadat gods


08 Oct 2018, 11:50
Profile

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
zoork_1 wrote:
tokfan wrote:
https://drive.google.com/file/d/1w193SIhIEoJVzGIoKVP7pCvTOUx-Pi2N/view?usp=drivesdk
Här ser man pot värdena.
Ersätter 470k med 500k då det var lättare att hitta. .
Tackar, kul att höra att bytet gick så bra. Snart är det min tur.., he, he
Nyfiken fråga var du köpte potarna?


Här
https://www.tube-town.net/ttstore/

Både anodresistor tricket och relä lät spännande.
Blev sugen på båda men relä alternativet verkar smidigast.
Men anodmotståndet coolast. Ska klura.
Tusen tack båda två.


08 Oct 2018, 18:45
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 27 Dec 2007, 15:16
Posts: 6419
Location: Uddevalla
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Du kan ju ha ett relä till för dubbla gainrattar så du byter både gain och volym med ett tramp.............

_________________
Johan Hansson
Skadat gods


08 Oct 2018, 19:36
Profile

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Fy fasen vad klockrent!
Då blir det tre nya potar som behövs.
Blir perfekt i panelen då jag tänkt skrota tremolot.
Först ska jag bara byta potar och skrämma liv i förstärkaren innan jag börjar labba med relä.

Har insett två saker.
1 kanske borde ha andra värden på eq-potarna nu när det kommer bli dist i stärkaren.

Borde bygga en fixtur jag kan ha kortet i när jag labbar och provspela om vartannat.

Klurade på lösning med relä.
Vart snor man spänning ifrån då?
Glöden?
Hur sluter man den kretsen så man får spänning på relät?
Man drar väl inte ut den spänningen i footswitchen?


08 Oct 2018, 19:47
Profile ICQ YIM WWW
User avatar

Joined: 07 Sep 2008, 11:14
Posts: 7221
Location: Götelaborg
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Enklaste,för att slippa alla ev problem,och därmed billigast idag torde vara att installera en liten SMPS trafo.

_________________
jesper@by-racing.se
Racing amps-like having bacon...for your ears.


08 Oct 2018, 21:10
Profile

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Tackar!
Låter som en bra plan!
Dra en sådan från glöden ?
Drar man bara något motstånd som strömbegränsare och sedan ut genom sladden till pedalen som funkar som brytare? Kan det vara så simpelt?


09 Oct 2018, 13:48
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Vad använder man för relä som pallar typ 450V eller vad nu signalen ligger på.
Har ingen koll hur hög den är då jag aldrig mätt på en frisk förstärkare.
Relä tips?
Smps tips?
Jag är helt lost.


10 Oct 2018, 17:47
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 27 Dec 2007, 17:17
Posts: 1383
Location: Tjörn
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Racing-Jesper menar att du tar strömmen helt separat, rätt från 230-nätet. Då behöver du inte joxa med en massa likriktning m.m. Bara sätt in SMPS trafo på något bra ställe i cabben.

Signalen är väldigt svag efter kopplingskondingen före, den blockar likströmen. Då behövs inte så våldsamma saker.

_________________
/Lennart

http://www.specter.se


10 Oct 2018, 18:07
Profile WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Typ en sådan bara?
https://www.elfa.se/sv/switchande-naeta ... p/30112996


Sen ett relä bara


10 Oct 2018, 19:15
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 27 Dec 2007, 17:17
Posts: 1383
Location: Tjörn
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
tokfan wrote:
Typ en sådan bara?
https://www.elfa.se/sv/switchande-naeta ... p/30112996


Sen ett relä bara


Japp, till exempel. Sedan får du räkna efter vilket effektbehov du har.

_________________
/Lennart

http://www.specter.se


11 Oct 2018, 16:05
Profile WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Hur stor säkring är rimlig på sekundärsidan av transformatorn?
Tänkte löda dit en.
80W verkar vara max vad man kan kräm ur stärkaren.


15 Oct 2018, 13:22
Profile ICQ YIM WWW

Joined: 24 Mar 2010, 00:11
Posts: 407
Location:
Post Re: Återuppliva en DNS Supreme 120 (Nybörjare)
Fasen!
Nu har jag ju fixat och trixat och bytt elektrolyter, likriktare, byggt justerbar bias och bytt alla rör.

Förstärkaren låter lika klent och lika mycket onkel kånkel dist.
Något måste dock vara vajsing med biasen.
Ena röret får jag upp till 20mA och det andra ca 10mA.
Kan rören skilja så mycket?

Lägger jag - 40V på gallren får jag ut 13mV och 4mV på 1 ohmarna på katoderna.

Kan man få låg uteffekt pga för låg bias?
Båda kanalerna låter lika klent så det måste vara i slutet på stärkaren det skiter sig.

Måste se över motstånden i nybyggda bias kretsen ifall man behöver öka på dom ifall man behöver öka spänningen där.
Ska det vara så att strömmen ökar i ena röret när man sänker bias spänningen och ökar i det andra när man ökar bias spänningen till det? Pga anslutning till centertap?
Är jag ute och cyklar?

Den kunde väl åtminstone varit död eller annorlunda på något annat sätt än innan jag började. :)

Kan utgångstrafon vara bränd?
Hur vet man det?
Hur låter det?
Mäter 56 respektive 68ohm mellan primär och centertapp på den. 56 på den sidan jag har lägre bias ström.

https://drive.google.com/file/d/1fq4tM4 ... p=drivesdk


16 Oct 2018, 20:00
Profile ICQ YIM WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 115 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

Who is online

Users browsing this forum: earman and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.